Kraj BAJKALA cveta biljka koju RUSI koriste kao LEK za 50 BOLESTI

06. 07. 2020. 000000 18:00

Foto: Piksabej

 Bajkalska kapica snižava krvni pritisak i umiruje srce. Poreklom iz Irkutske regije, a koristi se i za zaceljivanje rana.

Pročitajte još: PUTINOV LEKAR otkriva tajnu zdravlja SRBIMA! Pažljivo sledite njegova uputstva

Prave se tinkture i kreme

Naime, kapica je jedna od 50 najlekovitijih biljaka na svetu, a pouzdano se zna da širi krvne sudove, usporava rad srca, odlična je za tahikardije, umiruje glavobolju i "tera" nesanicu.

Umiruje glavobolju, dobra je za krvni pritisak.

Ova biljka ima preventivno delovanje kod visokog pritiska i to već kod prve pojave napada, jer inhibira aktivnost nervnog sistema. U tu svrhu koristi se tinktura, koja ujedno blagotvorno deluje i kod mnogih kardiovaskularnih tegoba. Po sedativnom dejstvu, tinktura ove biljke najbliža je tinkturi valerijane.

Moćni cvet Foto: Wikipedia
Koristi se i u kineskoj medicini, jer koren ima svojstva antibakterijska, antialergijska...

Koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini, pa bajkalska kapica važi za prirodni adaptogen. Proizvodi napravljeni od njenog korena imaju mnoga lekovita svojstava: antibakterijsko, antialergijsko, antidijaroično i antioksidativno.

Raste na teško dostupnom tlu.

Inače, poreklom je iz Irkutske regije na Bajkalu, a danas raste i na Dalekom Istoku, u Mongoliji, na Tibetu, uglavnom na kamenitom, teško dostupnom tlu.

Recept za jačanje organizma
Kašiku iseckanog korena bajkalske kapice preliti čašom proključale vode. Ostaviti da odstoji nekoliko sati (po mogućnosti u termosu ili u nekoj zatvorenoj posudi koja čuva toplotu), procediti i uzeti po kašiku četiri do pet puta dnevno pre jela.
Zaceljuje rane, izbacuje holesterol, leči bronhitis, poboljšava san...

Koren bajkalske kapice koristi se i za zaceljivanje rana (u obliku kreme), a na Tibetu i za lečenje jetre, upale pluća i bronhitisa.

Dobar je laksativ i holeretik (povećava izlučivanje žučnih kiselina koje nastaju od holesterola i tako pospešuje izbacivanje holesterola iz organizma), a njen koren i rizomi sadrže flavonoide, bajkalin bajkalein, tanine i druge organske supstance.

Pročitajte još: U RUSIJI se štite od KORONE lekom koji košta 150 DINARA

Naturopate tvrde da nanošenje tinkture Bajkalske kapice pri funkcionalnim poremećajima nervnog sistema pre uzbuđenosti, uključujući i kardiovaskularne neuroze, pacijentu donosi brz oporavak, poboljšava mu se san, nestaje bol u srcu i značajno se smanjuje glavobolja.