Na ovim mestima KROMPIR ne treba ČUVATI, a nikako pored OVOG POVRĆA

Kristina LJubisavljević

19. 08. 2020. 000000 13:30

Foto: Pixabay

Krompir je neobičan mali gomolj koji je odigrao važnu ulogu u svetskoj istoriji i bio je primarni izvor hrane za narode širom sveta. Prvo se uzgajao u južnom Peruu i severozapadnim područjima Bolivije, negde između 5000 i 8000 godina pre Hrista. Od tada pa nadalje, raširio se celim svetom i postao jedna od osnovnih namirnica mnogih kultura.

Pročitajte još: Ovaj HOTEL ispunjava želje! Sve je na dohvat ruke, septembrom je POSEBNA PRIČA (FOTO)

Foto: Pixabay

Krompir svoj dan ‘slavi’ osamnaestog avgusta, a donosimo vam način kako da ga čuvate da ostane svež i traje što duže.

Ne čuvajte krompir u frižideru!

Jedan od najlakših načina kako da sprečite proklijavanje krompira je uz pomoć jedne jabuke. Sve što treba da uradite je da stavite jednu jabuku u sredinu svoje posude ili vreće sa krompirom. Jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodni plin koji sprečava nastanak korena i klijanje krompira.

Pročitajte još: Pogrešno ČUVAMO BRAŠNO: Koliko god da vam je kuhinja čista ukoliko se ne prate OVI SAVETI, POKVARIĆE SE

Takođe je važno da izbegavate odlaganje krompira u plastične vrećice, u ovom slučaju bolje su papirne, kartonske kutije ili plastične posude. Plastične vrećice onemogućavaju mu ‘disanje’, što značajno skraćuje njegov vek trajanja.

Kropmir odlažite na mračno mesto!

Kropmir odlažite na hladno, vlažno i mračno mesto. Najbolje mesto za to su podrum ili garaža, a može se odlagati i u hladnim ostavama. Ne ostavljajte krompir u frižider jer preniske temperature pretvaraju njegov skrob u šećer i menjaju mu ukus.

Pročitajte još: Držite lubenicu U FRIŽIDERU, a niste ni svesni koliku GREŠKU pravite

Držite ga što dalje od luka! Krompir i luk oboje ispuštaju plinove od kojih oba povrća brže trule i kvare se.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU