Žene, OPREZ! Da li znate koliko je ŠMINKA OPASNA po zdravlje?

Kristina Malešević

25. 08. 2020. 000000 11:20

Foto: Pixabay

Istraživanja pokazuju da prosečna korisnica ruža za usne može na dan uneti 20 odstoo veću količinu teških metala od maksimalno dopuštene doze za čoveka

Naime, neki od najpopularnijih ruževa i sjajeva za usne među sastojcima imaju supstance, koje baš i nisu zdrave za organizam.

Pročitajte još: LJUBIČASTA je za kožu, PLAVA umiruje, dok bi dijabetičari trebali da koriste OVU BOJU

Svi proizvođači ruževa i sjajeva za usne u ove proizvode stavljaju i teške metale?!

Istraživači sa Berkli univerziteta ispitali su 32 različita proizvoda za usne koji se mogu kupiti u američkim radnjama i u njima otkrili koncentracije olova, hroma, aluminijuma i još pet teških metala. U nekima su koncentracije dovoljno visoke da izazovu zabrinutost za zdravlje, odnosno povećani rizik za razvoj raka i za neurološke poteškoće.

Pročitajte još: EMOCIONALNI STRES: Prepoznajte SIMPTOME

Osobe koje se ruževima za usne koriste u prosečnim količinima mogu u organizam apsorbovati oko 24 miligrama proizvoda na dan, a one koje ga nanose i češće čak i do 87 miligrama, objavili su naučnici u ovoj studiji.

Naučnici takođe kažu da ovo otkriće ne znači da treba prestati sa korišćenjem ruževa i sjajeva za usne, ali da bi se svakako moglo smanjiti preterivanje u šminkanju.

Pročitajte još: Da li znate šta je DUF 1220? To su nam POKLONILI vanzemaljci!

U studiji nijedan brend nije imenovan, ali su naučnici rekli da nema velikih razlika u koncentraciji metala od proizvođača do proizvođača i da se rezultati mogu smatrati relevantnima za sve.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU