SEROTONIN DIJETA: Kako da na prirodan način regulišete LOŠE RASPOLOŽENJE

Kristina LJubisavljević

13. 09. 2020. 000000 13:00

Foto: Pixabay

U te procese spadaju dobro varenje i dobro raspoloženje, ali i redovan san, regulisan apetit i pozitivna osećanja.

Kad u telu ima dovoljno serotonina, raspoloženi smo i spremni za druženje, a kad ga je malo, osećamo se razdražljivo i impulsivno. Tada smo skloni agresiji ili neraspoloženju i anksioznosti. Dešava se da loše spavamo, iako se osećamo neprekidno umorni.

Seratonin direktno utiče na naše raspoloženje.

Nivo serotonina možemo da povećamo na prirodan način

Foto: Pixabay

Najjednostavniji način je izlaganje svetlu. Istraživanja pokazuju da nivo serotonina pada tokom zime, a viši je u leto.

Pročitajte još: Probajte LAST MINIT dijetu i gubite 2 KILOGRAMA DNEVNO

Ovo se poklapa sa utvrđenim sezonskim depresijama koje ugrožavaju mentalno zdravlje u kratkim, zimskim danima. Neophodno je da svakog dana provedete bar petnaestak minuta dnevno napolju, na suncu. To će podstaći i stvaranje dragocenog vitamina D. Tokom zime, možete da koristite jako osvetljenje u kući.

Fizička aktivnost i masaža, takođe, imaju terapeutsko dejstvo na stvaranje serotonina u organizmu. Zato bi bilo idealno da - kad ste već napolju - posvetite vreme i trčanju ili vežbanju. Svaka aerobna aktivnost je dobra - plivanje, vožnja rolera ili bicikla.

Piletina, ćuretina i riba.

Konačno, nivo serotonina u telu možete da podignete i hranom. Ali, ne direktno! U namirnicama nema ovog neurotransmitera, on nastaje u našem organizmu. Za to je potreban triptofan - amino kiselina koja se u našem mozgu pretvara u serotonin. Najviše triptofana ćete naći u namirnicama sa mnogo proteina, kao što su piletina i ćuretina, ali i riba.

Pročitajte još: Nisu važne KALORIJE, nego ODAKLE dolaze, a ŠEĆER stvara želju da se još VIŠE JEDE

Da bi sa lakoćom prešao sve barijere koje prirodno brane mozak, idealno je da triptofan bude praćen ugljenim hidratima - barem 30 do 40 grama u porciji. Triptofana ima u mleku i orašastim plodovima, pa se savetuje užina - ovsene pahuljice prelivene mlekom i seckanim orasima.

Dobri izvori triptofana su i druge vrste živinskog mesa, kao i jaja, soja i proizvodi od soje.

Od slatkiša, idealna je čokolada, a gde god možete dodajte semenke - susam, suncokret i bundevu.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU