Da li je tačno pravilo "5 sekundi" kada nam HRANA PADNE NA POD: Evo šta kažu naučnici

Kristina LJubisavljević

17. 09. 2020. 000000 13:00

Foto: Deposit

Da li je istinito pravilo o pet sekundi za vreme kojih će hrana ostati čista kad padne na prljav pod ili je to izmišljotina?

Kratko i jasno odgovorili su da je reč o izmišljotini. Anthony Hilton, matematičar koji je sproveo istraživanje na tu temu, otkrio je kako je mogućnost zaraze mala ako pojedete hranu koja je pala na pod ali da je sigurnije takve stvari ne jesti. Razloga je više.

Pročitajte još: Kuvani KUKURUZ jedemo na ovaj način, ali JAPANSKA METODA je mnogo LAKŠA (VIDEO)

Prvo, mokre i lepljive namirnice poput kuvane testenine i lepljivih bombona na sebe odmah navlače bezbroj bakterija, a njih, logično, nikada nije dobro unositi u organizam.

Drugi razlog koji je naveo jeste vrsta poda. Većina misli kako su tepisi ti koji sadrže grinje i bakterije, pa im se gadi da pojedu hranu koja je pala na njih, ali zapravo greše.

Pročitajte još: ODLIČAN TRIK: Kako da na jednostavan način odvojite BELANCE od ŽUMANCA (VIDEO)

- Laminat i pločice mnogo su gora površina na koju hrana može pasti, imaju više bakterija.  Kuhinjske površine pune su bakterija pa ih treba redovito čistiti, a najveći neprijatelj su naše ruke – obavezno ih perite pre svakog obroka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU