POSTOJI NAČIN: Kako spremiti ajvar u stanu? (FOTO/VIDEO)

24. 09. 2020. 000000 09:40

Foto: Privatna arhiva

Potrebno je:

  • 5 l vode
  • 15 kg paprike
  • 5 kg plavog patlidžana
  • 250 - 300 gr soli
  • 4 kašike esenceije
  • 1/2 l ulja
  • biber u zrnu
  • lovorov list

Priprema:

Papriku dobro oprati u nekoliko voda, odstraniti drške i voditi računa da se svaki kvar skloni. U lonac sipati 5l vode, dodati esenciju, so, lovorov list i biber u zrnu. Kad provri ubaciti papriku pa kad provri promešati  i pustiti još minut da vri odmah vaditi u vanglu i pokriti. 

Foto: Privatna arhiva

Plavi patlidžan oljuštiti, iseći na četvrtine i njega obariti u istoj tečnosti. Paprika i plavi patlidžan se moraju ocediti. Ja stavljam u rešetkast džakčić i presavijem preko neke šipke ili lonca i tako ostavim 5-6 sati najbolje celu noć. 

Foto: Privatna arhiva

Papriku mleti na mašini za meso najsitnije rupe. U veliku šerpu sipati ulje, pa kad se ugreje istresti mlevenu papriku  i mešati i pržiti oko 2.5-3 sata.

Ajvar je gotov kad se vidi dno šerpe kad se provuče varjača. 

Foto: Privatna arhiva

Sipati u oprane tegle i svaku teglu dobro zatvoriti i može se tegle okrenuti i tako ostaviti do sutra, ili pasterizovati u reni 90 min. na 90 stepeni C da poklopac uvuče. Ostaviti u police sa ostalom zimnicom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU