Ko se krstom krst, taj KRSTOVDAN POSTI! Evo koje običaje morate ispoštovati na današnji PRAZNIK

Kristina Malešević

27. 09. 2020. 000000 09:00

Foto: Eparhija

Krstovdan je veliki crkveni praznik koji proslavlja Srpska pravoslavna crkva i vernici. Na današnji dan pronađen je i iskopan Časni krst na Golgoti i kada je vraćen iz Persije u Jerusalim. Prema verskim običajima, slavi se dva puta u toku godine, 18. januara i 27. septembra.

Pročitajte još: U ČAČKU postoji SPOMENIK koji je JEDINSTVEN u svetu i svi mu se KLANJAJU (FOTO)

Jesenji Krstovdan prate brojni običaji i verovanja, koja se od davnina poštuju, a najvažnije pravilo za Krstovdan, koji pada u petak, 27. septembra, je da bi svaka odrasla osoba ovaj dan trebalo da provede u postu i molitvi.

Pročitajte još: Ovaj šef je dao NEPUŠAČIMA PET DANA više ODMORA, a postoji MATEMATIČKO objašnjenje

Na Krstovdan se drži strogi post, na vodi. To je običaj svakakog pravog vernika u Srbiji koji poštuje pravilo: „Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”. Na današnji dan se jede grožđe, kao simbol slatke pobede, plodnosti i obilja, a veruje se da će vas pratiti sreća i uspeh ako danas uživate u ukusu ovog voća.

Predskazanje vremena na Krstovdan
- Ako je oblačno, zima će biti bogata snegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna.- Ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jake zime.- Tiha kiša predskazuje blagu zimu.- Grmljavina predskazuje plodnu godinu.- Septembarska kiša - zlato njivama, otrov vinogradima.- Kakav septembar, takav i mart.

Pročitajte još: ZAŠTO ZABORAVLJAMO SNOVE? Odgovor je tu! A da biste ih bolje zapamtili uradite OVO

Na Krstovdan je dobro da poslodavci isplate svoje radnike. Ovaj običaj nastao je u stara vremena jer su se na današnji dan isplaćivali radnici koji su čuvali polja od Đurđevdana do Krstovdana. Važno je da vratite sve dugove na današnji dan i na ovaj način očistite tamnu energiju dugova i uđete „čisti” i bezbrižni u novu godinu.

Pročitajte još: OD ŠOKA NIJE MOGLA DA STOJI: Pronašla je sliku iz detinjstva i shvatila KO je zapravo njen suprug (FOTO)

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto. Na današnji dan je dobro srediti kuću, oprati sav veš i tako kuću pripremiti za zimu.

Pročitajte još: PRIČA OD KOJE ĆETE SE NAJEŽITI: Ovako su srpski šarplaninci odbranili srpsko selo i seljane od američke vojske (FOTO)

Običaj je da se na Krstovdan osvešta bosiljak, sveta biljka za koju se veruje da odnosi negativnu energiju i čisti karmu, pa u domovima mnogih bosiljak zauzima važno mesto. Osveštani bosiljak čuva se u domu u vidu sredstva za energetsko isceljenje.

Stari je običaj da se na ovaj dan stoka premazuje katranom u znaku krsta, da bi se zaštitila od bolesti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU