SKRAĆENICE, smajliji, evo koliko dece danas NE ZNA da GOVORI!

10. 10. 2020. 000000 20:20

Foto: Depozitfoto

Više od tri četvrtine adolescenata koristi pametne telefone svakog dana, a svaki četvrti tinejdžer je na društvenoj mreži gotovo neprestano, dok 56 odsto njih internetom “surfuje” više puta dnevno, pogotovo pred spavanje. To je pokazala studija američkog istraživačkog centra “Pju”.

Pročitajte još: OSAM tajni MONTESORI vaspitanja: Najvažnije je TREĆE PRAVILO, da li ga vi primenjujete?

Ovakve navike su sve opasnije, pa se, pokazuju studije, negativno odražavaju na pažnju tinejdžera, koji ne uspevaju da održe fokus, imaju problem sa samopouzdanjem jer se stalno mere sa vršnjacima sa društvenih mreža, a pritom ne umeju da razgovaraju i da se verbalno izraze, nego u očima starijih to izgleda kao nemušti jezik.

Skraćenice i smajliji
Osnovni problem je u tome što, izražavanjem u skraćenicama i smajlijima, ne razgovaraju suštinski, pa kada ih druga strana povredi, razočara ili uvredi, ne znaju ni kako to da joj saopšte, što važi i za odsustvo povratne reakcije.
Ne umeju da razgovaraju i da se izraze...

Oni istovremeno u tome ne vide nikakav problem, već misle da se sasvim ispravno i zdravo ponašaju. Istraživanje je pokazalo da u takvoj konstelaciji snaga, mladi ne uspevaju da uspostave ili održe kvalitetan odnos, kako prijateljski, tako i partnerski.

Tako nastaje vakuum u odnosu koji se uglavnom završava bez potrebe za udubljivanjem u stvari i rešenjem problema.

Pročitajte još: Koliko REČI treba da znaju TROGODIŠNJACI? Ovo je ODGOVOR

Kako su mladi po prirodi stvari zatvoreni u tom uzrastu, boravak u virtuelnom svetu ih čini dodatno introvertnim, što će se tek negativno odraziti u kasnijem dobu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU