Zdravo i korisno: Evo zašto HIMALAJSKA SO treba da se nađe u vašoj kuhinji

Kristina LJubisavljević

13. 10. 2020. 000000 14:30

Foto: Deposit

LJudsko telo ne može da proizvede so, zato ona mora da se unosi peko hrane. Nedostatak soli unosi hemijsku neravnotežu u organizam. Bez nje, mišićni i nervni sistem prestao bi da funkcionišu.

Ipak, nije svejedno kakva so se konzumira. Postoji velika razlika između prerađene (rafinirane) i prirodne soli. Himalajska so je jedina koja ima savršenu kristalnu strukturu. Iz takve kristalne strukture telo bez velikog napora može lako i jednostavno apsorbovati sve vredne minerale i elemente u tragovima.

Pročitajte još: Da li BANANE smeju da se ZAMRZNU? Mi znamo KAKO

Himalajska so je ujedno i najčistija so na svetu te poseduje 84 minerala i elemenata. Pripada grupi kamenih soli, ali za razliku od ostalih, nastala je pod velikim tektonskim pritiskom u trajanju od 250 miliona godina. Dobija se  u podnožju Himalaja. Ručno se melje, pere i suši na suncu, čime su u potpunosti očuvani svi njeni vredni sastojci.

Foto: Deposit

Himalajska so čisti sinuse, sprečava grčenje mišića, pomaže održavanju mišićnog tonusa i čvrstoće, učvršćuje kosti, sprečava nastanak osteoporoze, širenje vena na nogama i bedrima. U prošlosti se himalajska so smatrala rezervisanom za kraljeve i visoko društvo. Krupnije mlevena himalajska so se koristila u kupkama i raznim kozmetičkim tretmanima za piling kože i slično.

Danas se himalajska so koristi kao začin, ali i u kozmetici.

Pročitajte još: Težak za održavanje, ali LEP: Tri SAVETA kako da RAVNA PLOČA bude kao nova

Izvrsna u raznovrsnim jelima

Ona ima razne nijanse ružičaste boje i, osim kao dodatak jelima radi poboljšanja ukusa, veoma je dekorativna. Ukus joj je blag i nenametljiv pa je zbog tih osobina prikladna za sve vrste slanih jela, ali u malim količinama i onih slatkih. Zbog bogatstva minerala preporučuje se i kao dodatak za zdrave napitke od voća i povrća (smuti). Preporučuje se maksimalno tri grama soli dnevno, ali ne dok se hrana termički obrađuje nego posle. Idealna je za salate.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU