Sedite u kancelariji punih 8 sati? Morate USTATI ODMAH, evo i zašto

Kristina Malešević

16. 10. 2020. 000000 11:40

Foto: Pixabay

Ukoliko želite da izgubite višak kilograma, a u proseku sedite svakog dana u kancelarijama najmanje šest sati, niske radne stolove morate zameniti visokim stolovima i u skladu sa tim, visokim stolicama uz njih.

Pročitajte još: Ove NAMIRNICE ne treba PODGREVATI: Mogu da izazovu ozbiljne PROBLEME

Dugotrajno sedenje povezuje se i sa masovnom gojaznošću, kardiovaskularnim bolestima i razvojem dijabetesa. Naime, poslednja studija pokazuje da stanovnici Evrope sede prosečno i do sedam sati dnevno, a čak i fizički aktivna grupa ljudi neretko provede veći deo dana sedeći. 

Pročitajte još: DVE godine su putovali do SRBIJE, a kada je došla CRVENA ARMIJA uništili su OFICIRSKE uniforme (FOTO/VIDEO)

Američki kardiolozi ranije su ustanovili da se stajanjem po minutu sagoreva 54 kilokalorija više nego dok sedimo.  Istraživači u okviru studije pokazali su da bi osoba teška 65 kilograma koja bi za vreme radnog vremena šest sati dnevno stajala za visokim radnim stolom godišnje izgubila dva i po kilograma, uz jednak dnevni unos kalorija.

Pročitajte još: RUPICE na odeći i BUŠNA bluza: Oni jedu samo NAJLEPŠE! Spašavajte stvari na OVAJ NAČIN

Za četiri godine to je ukupno kilograma. Jedan od autora studije, profesor Fransisko Lopez-Jimenez, načelnik Odeljenja za kardiologiju u Klinici Majo u Ročesteru tvrdi da se u stojećem položaju ne samo sagoreva više kalorija, već je pojačan rad mišića. TO se povezuje i sa manjim brojem obolelih od srčanih bolesti, od moždanog udara i dijabetesa, pa je dobrobit vidljiva i kod onih koji nisu fokusirani samo na gubitak kilograma.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU