NE FORSIRAJTE decu da se IZVINJAVAJU jer činite više štete nego koristi

22. 10. 2020. 000000 17:00

Foto: Depozit

Forsirana izvinjenja donose više štete nego koristi jer su potpuno u neskladu sa onim što deca u tom trenutku osećaju, smatraju psiholozi.

Izvinjenje može da pomogne kako bi se stvari popravile među decom, ali potpuno je pogrešno prisiljavati ih da se izvinjavaju, ističu dečji psiholozi.

Pročitajte još: ČETIRI tipa PONAŠANJA KOD DECE koja mogu da ukažu na OZBILJNIJI PROBLEM

Recimo kada dete terate da se izvini svom prijatelju jer ga je udario/uzeo igračku/počupao… dete će vam reći da mu je jako glupo da se izvinjava jer je ljuto i jer ga to što ga terate da izvinjava čini da bude još više ljuto.

Foto: Depozit

Ili, može doći i do situacija u kojima se dete kojem se neko izvinio oseća glupo i još više ljuto zbog toga jer je svesno da to izvinjenje nije došlo od srca i da dete, koliko se god izvinjavalo, to radi samo zato što ga na to teraju roditelji.

Pročitajte još: Dete stalno gleda u EKRAN: Kako sprečiti KRIVLJENJE VRATA i KIČME

Uostalom, ako se dete izvinjava jer to mora učiniti da zadovolji formu, onda je to u dečjim očima čista laž. I imaju pravo. Jer forsiranje nečega decu zapravo uči pogrešnim lekcijama, i kao takvo, forsirano izvinjenje neće rešiti nastali problem. To su dokazale i brojne studije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU