RAME i leđa su postali svakodnevni JAO! Četiri načina mogu da UKLONE BOL

25. 10. 2020. 000000 13:00

Foto: Depozitfoto

Bolovi u leđima i ramenima su relativno česti i obično se javljaju ukoliko ste dizali neki teret, nezgodno spavali ili predugo sedeli. Uzroci mogu biti različiti.

1. Težak rad ili mnogo sedenja (išijas)

Bol u donjem delu leđa, odnosno krstima, naziva se lumbago i pogađa sedam od 10 ljudi u nekom periodu života. Obično je simptom opterećenja ligamenata i mišiža zbog saginjanja i dugotrajnog sedenja. U nekim slučajevima ako se uklješti bol išijadikus, bol se piri na zadnjicu i bedra.

Pročitajte još: Kako vaše DRŽANJE utiče na TELO: Šta je pravilno?

2. Koliko traje bol?

U većini slučajeva bol brzo prolazi, sam od sebe, već posle nekoliko dana. Treba nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, ali ako bol potraje treba posumnjati na artritir ili deformitet kičme. Ukoliko boli sa desne donje strane leđa - mogu biti bubrezi.

Kako umanjiti bol?
Na bolno mesto držite kesicu sa ledom 15 minuta tri puta dnevno.Napravite kupku od gorke soli.Joga i istezanje pomažu za bolove u donjem delu.Masaža opušta uklješten nerv.
Ko ne može da digne ruke iznad glave previše sedi i ni malo nije aktivan!

3. Bol u ramenu

Iako je udaljen od krsta, bol u ramenu ima iste simptome i razlog - previše aktivnosti ili neaktivnosti. Dodatni simptom je nemogućnost dizanja ruku iznad glave.

Pročitajte još: TRLJANJE OČIJU je OPASNIJE nego što ste MISLILI: Evo šta sve MOŽE da se DOGODI

4. Simptom ozbiljnog oboljenja

Kada se bol u ramenu pogoršava tokom vremena onda je povređen vrat. Refleksni bol u ramenu može biti i simptom bolesne jetre, žučne kese ili srčanog udara.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU