SAT SE POMERIO: Kakve POSLEDICE to ostavlja na naš organizam?

Kristina LJubisavljević

26. 10. 2020. 000000 15:00

Foto: Deposit

Zimsko računjanje vremena počelo je juče.

Dodatni sat sna će sigurno mnoge obradovati, jer će imati priliku da duže spavaju, ali svako pomeranje sata može da poremeti biološki ritam.

Pročitajte još: Razlozi zašto bi češće trebalo da jedete KISELE KRASTAVČIĆE

Uticaj na zdravlje

Promene su znatno izraženije kod prolećnog pomeranja sata, kada gubimo sat vremena sna, ali mogu da se dogode i kod jesenjeg pomeranja. Istraživanja pokazuju da se kao posledica javlja poremećaj sna, a što dalje prati i manjak koncentracije.

Primećeno je i da su ljudi manje produktivni na poslu posle pomeranja sata i da više gube vreme pretražujući internet i zanimajući se drugim stvarima.

Navodno se posle pomeranja sata javlja i veći broj srčanih udara, a glavobolje su znatno učestalije nego inače.

Prilagođavanje

Spavanje je izuzetno bitno za prilagođavanje prilikom pomeranja sata, pa je dobro da obratite pažnju na to da stvorite sebi ugodno okruženje za spavanje. Uveče prigušite svetlo i pripremiti se ta spavanje. Svetlo ima veliki uticaj na naš organizam, te ukoliko nam je pred spavanje prostorija osvetljena šalje našem telu poruku da treba da se razbudi.

Pročitajte još: RAME i leđa su postali svakodnevni JAO! Četiri načina mogu da UKLONE BOL

Preporučuje se izbegavanje kofeina, alkohola i pojačana fizička aktivnost. Posebno je bitno da ležete i ustajete otprilike u isto vreme.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU