SVI su ga ŽELELI, a onaj ko ga je IMAO bio je KRALJ ASFALTA

31. 10. 2020. 000000 17:20

Foto: Piksabej

Okrugla svetla, metalne obloge i drvena sedišta nisu jedina zaostavština ovog britanskog automobila. U svetu je od 1962. do 1982. godine prodato 4,3 automobila čuvenog modela "Cortina", većina u Velikoj Britaniji.

Pročitajte još: Zvali su ga žaba, ružno pače, koza, a mi smo mu tepali SPAČEK (Foto/Video)

Uspeh na trkama
Tokom šezdesetih i sedamdesetih "Ford Cortina Lotus" je bio izuzetno uspešan trkački automobil. Standardna "kortina" nije se koristila za trke.

Verzija Cortina rađena je i za Južnu Koreju od 1968. i to je bio prvi automobil koji je Hyundai proizvodio.

Bio je najprodavaniji auto sedamdesetih godina!

Dakle, ovo je bio najprodavaniji automobil u Britaniji sedamdesetih godina. Nastao je sa ciljem da se napravi porodični automobil koji će trošiti malo i imati veliki prtljažnik, da bude pobednik na trkama i ponos muškaraca zavodnika. Uspeli su u tome - postao je legenda.

Pročitajete još: VOZI, sigurno te NEĆE OSTAVITI na PUTU! Ove reči se mogu reći SAMO za JEDAN AUTO (FOTO)

Bio je sinonim za trke, porodicu, zavodnika...
Lepo očuvan Foto: Wikipedia

Spajanjem britanskog i nemačkoj Forda u jedan Ford Europe koji postoji do danas krajem šezdesetih godina 20. veka stvorilo je "monstruma" koji je ujedinio nemački Taunus i britansku Cortine. Tako se pojavila fabrička oznaka TC1. Automobil je za različita tržišta imao male stilske izmene, a prodavao se. čak, i u Pakistanu.

Ime je dobio po mondenskoj skijalištu.

Automobil je dobio ime po italijanskom mondenskom skijalištu Kortina D'Ampeco i gde su 1956. godine održane Olimpijske igre.

Pročitajte još: Bio je RUŽAN, svi su mu se smejali, ali danas KOLEKCIONARI ne pitaju KOLIKO KOŠTA

Koliko je "kortina" bila popularna i poželjna najbolje svedoči najlepši i najelegantniji maneken SFRJ Đorđe Pavlov koji je dobio nadimak Đoka Kortina po automobilu kojim je jezdio po prestoničkim ulicama.

Pročitajete još: VOZI, sigurno te NEĆE OSTAVITI na PUTU! Ove reči se mogu reći SAMO za JEDAN AUTO (FOTO)

"Kortina" je glumila i u nekoliko filmova i spotova. Legendarna žuta "kortina" je praktično predstavljena u spotu "Useless"grupe "Dipeš Mod".

Spot "Useless" Foto: Youtube/ screenshot Depeche Mode

Pročitajte još: Od DISKO auta je svima ZASTAJAO DAH: Stavite slušalice! (VIDEO)

Pošto je "kortina" bila sklona koroziji do danas nije sačuvano mnogo automobila u originalnom, pa čak ni u restauriranom stanju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU