Azijski začin iz naše KUHINJE sprečava INFARKT i proširuje arterije

Kristina Malešević

30. 10. 2020. 000000 11:40

Foto: Pixabay

Cirkulatorni sistem kod čoveka je izuzetno složen. Mreža kapilara, krvnih sudova i arterija služi da sprovede krv punu kiseonika i hranljivih materija kroz ljudsko telo. Bez nje, organi ne bi mogli uopšte da funkcionišu.

Pročitajte još: DECA ga NE VOLE, ali ZELENI CVET ima više vitamina C nego POMORANDžA!

Kurkuma je korenasta biljka koja se koristila još u drevnoj medicini u Azijskim zemljama. Bogata je vitaminom B6, kalijumom, gvožđem, vitaminom C, kalcijumom, magnezijumom i brojnim drugim lekovitim elementima.

Pročitajte još: Ako se zdravo hranite i vežbate, ne znači da radite DOBRO SEBI: Ovo su RAZLOZI

Pripremla lekovitog napitka
Za pripremu lekovitog napitka potrebno je da se u čašu toplog mleka doda jednu čajnu kašičicu kurkume i malo meda. Piti ovu smesu jednom ili dva puta dnevno u trajanju od sedam dana, nakon čega sledi jednonedeljna pauza.

Kurkuma jača imunitet i pomaže kod prehlada, gorušice, ublažava akne i ostala kožna oboljenja, podstiče zarastanje rana, smanjuje nivo šećera i lošeg holesterola u krvi, pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma, pročišćava jetru, normalizuje menstrualni ciklus.

Pročitajte još: Udahnite ih DUBOKO i pripremite napitak za JAČANJE CELOG ORGANIZMA

Zbog aktivnog sastojka kurkume, kurkumina, koji poseduje antioksidativna i protivupalna svojstva, ova biljka može sprečiti začepljenje arterija. Ekstrakt kurkumina doprinosi smanjenju nivoa lošeg holesterola čime se smanjuje nakupljanje masnih naslaga u arterijama, opušta krvne sudove i smanjuje rizik od moždanog udara ili srčanih bolesti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU