Doktor Dejan razrešio nedoumicu: Kada voditi dete kod lekara i sumnjati na KORONU?

11. 11. 2020. 000000 09:20

Foto: Depozitfoto

Doktor Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica, kaže da nedoumice u tom slučaju uopšte ne sme da bude:

- Svaka povišena temperatura kod deteta zahteva odlazak lekaru, jer su najmlađi posebno osetljiva kategorija. Ovog pravila bi se trebalo posebno pridržavati sada u vreme korone.

Pročitajte još: Deca rođena u PROLEĆE su vesela i POVRŠNA, JESENJA su setna, a šta mislite kakava su ZIMSKA i LETNJA deca?

Maske smanjuju prehladu
Mališani kao i odrasli treba da nose maske, što je i među decom smanjilo broj virusnih infekcija.- U ovo doba godine virusne infekcije kod dece obično budu masovne, a sada su na minimumu - kaže dr Jonev.

Doktor Jonev kaže da se svako dete sa povišenom telesnom temperaturom detaljno ispituje:

- Najvažnije su nam laboratorijske analize, a svakog pacijenta sa respiratornim tegobama upućujemo u posebnu prostoriju da bi ga izolovali od druge dece - objašnjava sagovornik.

Neka kod doktora dete vodi samo jedan roditelj!

Naš sagovornik savetuje roditelje da dete kod lekara vodi samo otac ili majka, jer tako se izbegavaju gužve:

- Strogo vodimo računa da nam čekaonice nisu pune i da nema suvišnog zadržavanja. Pri svakoj poseti lekaru obavezno je i da dete i roditelj imaju masku. Oduvek su ulazi za zdravu i bolesnu decu bili razdvojeni, ali sad u vreme epidemije ove mere su pooštrenije.

Pročitajte još: Doktor Mladenović UPOZORAVA: Roditelji kasno dovode DECU ZAVISNIKE od igrica!

Iz Domova zdravlja apeluju da ukoliko dete ima simptome respiratorne infekcije, roditelji najpre pozovu telefonom i opišu tegobe koje dete ima. Ako na osnovu toga bude postojala bilo kakva sumnja da je dete obolelo od kovida, u domu zdravlja će biti pripremljeni posebni uslovi za dolazak pacijenta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU