Ime duguje tradicionalnoj JAKNI, a ne REVOLVERU (FOTO)

Milica Mataruga

18. 11. 2020. 000000 13:00

falkniven-f - foto: Dragan Šaponjić

Izabrali smo dva model poznatog nordijskog proizvođača “Falkniven” i poredili ih u uslovima realne upotrebe, kako bi stekli utisak o njihovom opštem nivou kvaliteta i praktične primene. 

Pročitajte još: Šta ronilački nož čini posebnim i kakvi se zadaci stavljaju pred njega? (FOTO)

Nordijski adut je par kompaktnih “Falknivenovih” noževa, foto: Dragan Šaponjić

Falkniven S-1 PRO. Poznata švedska kompanija pre par godina ponudila je korisnicima sopstveno viđenje “unapređenja” klasičnih modela F-1, S-1 i A-1. Osim prefiksa PRO (što upućuje na to da su namenjeni profesionalcima), ti noževi su dobili za po milimetar deblja sečiva od laminatnog CoS čelika s povećanim učešćem kobalta u legirajućim elementima.  

S-1 PRO se dobro pokazao u sečenju sirovih grančica, foto: Dragan Šaponjić

Uz povećanje mase, sečiva su drugačije profilisana, pa je linija brušenja niža, u sabre grind maniru, što uz veću debljinu smanjuje efikasnost sečenja u poređenju sa prethodnikom. Masivan, jednostrani štitnik od poliranog čelika, precizno je uklopljen s 5,5 mm debelim sečivom, a vizuelno predstavlja lep kontrast crnom, sitno čekiranom rukohvatu sa izloženim repom usadnika kao improvizovanim čekićem. 

Precenjen novitet 

Kada se koristi za sečenje u zamahu, dodatna masa pomaže otprilike u istoj meri koliko povećana debljina sečiva smeta. Dakle - nerešeno. Debelo sečivo nije najsrećnije rešenje za fine poslove ili sitno seckanje hrane, a nož nije zablistao ni u izradi ljuski za potpalu. Ipak, sjajno se pokazao u tzv. batoningu - postupku uzdužnog cepanja grana, pri čemu se udara po leđima noža. Stiče se utisak da je S-1 PRO upravo i zamišljen za ovako grubu upotrebu.  

Neodgovarajuća, loše urađena futrola, foto: Dragan Šaponjić

Držanje oštrice je daleko od spektakularnog, ali proces oštrenja je brz i neočekivano lak, tako da dovodi u sumnju deklarisanu tvrdoću. Uz nož, u lepom i praktičnom plastičnom koferu dolazi i odličan “Falknivenov” oštrač DC-4 sa dve strane - grubom, dijamantskom, koja se pokazala kao vrlo efikasna i finom, keramičkom, za poliranje (ako imate strpljenja). 

Jeftina, neodgovarajuća futrola 

Nasuprot nožu, polimerska futrola deluje konfekcijski jeftino, nož u njoj lupka, a dizajn kao da je pozajmljen od pakovanja alatki za jednokratnu upotrebu. Jasna mi je težnja da se smanje troškovi, ali nož sa cenom od 350 evra, može barem da dobije pristojnu kjudeks futrolu, koja se nekada radila za model S-1.  

Model Kolt se isporučuje sa dve kvalitetne futrole, foto: Dragan Šaponjić 

Naravno, sve ovo ne znači da je S-1 PRO loš nož. Naprotiv, to je izdržljiva alatka koja će podneti grubo, pa čak i nepažljivo rukovanje kroz dugi niz godina. Ipak, utisak je da je precenjen, što, možda i nije čudo za novi proizvod.  

Nož  za svakodnevnu upotrebu 

Falkniven Kolt - kompaktan, lagan nož koji svoje ime duguje delu švedske narodne nošnje. Kolt je bogato ukrašena jakna, često u vidu anoraka u čijem prednjem džepu najčešće bude lagan i efikasan nož. Koliko god da sam imao zamerki na S-1 PRO, “Fallkniven” je to ispravio na modelu Kolt, koji predstavlja esenciju sposobnog noža za svakodnevnu upotrebu. To je još jedan nož sa sečivom od laminata, ali potpuno ravno brušen celom visinom, debljine ispod 4 mm i pravilno izvedenom, tankom konveksnom oštricom. 

Pun pogodak! 

Razlika u debljini sečiva kod “Falknivenovih” modela, foto: Dragan Šaponjić 

Lak (tek 80 g), dovoljno jak i optimalne veličine za većinu normalnih poslova koje treba obaviti bez teške opreme. Jedva naglašen bolster služi kao štitnik za prste, što je element koji često izostaje na nordijskim noževima, ali je bitan za prosečnog korisnika.

Lepa futrola od kvalitetne kože, prošivena crvenim koncem, ima visak za nošenje na kaišu, a za džep Kolt ima minimalistički osmišljenu, ali sigurnu i funkcionalnu polimersku futrolu. Gram po gram u odnosu na učinak, ovo je, vredan nož, pa cena od 160 evra i nije prevelik izdatak. 

Fenomenalno iskorišćena tradicionalna rešenja, foto: Dragan Šaponjić

Pročitajte još: Sečiva modernih ratnika (FOTO)

Videćemo kako će tržište reagovati, jer “Falkniven” ovom serijom cilja na ukus severnoameričkih kupaca. 

Dragan Šaponjić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU