U toku jednog sata dodirnemo 23 puta lice, ali postoje NAČINI da se rešimo ove navike

Kristina LJubisavljević

17. 11. 2020. 000000 12:00

Foto: Deposit

Svi svesno ili nesvesno često imamo potrebu da dodirujemo lice, što posebno danas u vreme pandemije korona virusa nije uopšte dobro. 

Diranje lica mnogima je nesvesni refleks, a istraživanja pokazuju da prosečni čovek u periodu od jednog sata lice dotakne 23 puta. Sada je posebno važno da smanjimo ovakav kontakt. A ova navika dovodi i do pojave bubuljica i upalnih procesa na koži.

Pročitajte još: Istraživanje otkriva: Koliko DUGO se žene šminkaju da bi postigle PRIRODAN IZGLED

Prvi korak je shvatanje navike – pokušajte da primetite u kojim situacijama i iz kojih razloga dodirujete lice. Vrlo je moguće da to radite u trenucima stresa i anksioznosti ili ste, pak, dodirivanje lica povezali uz neke konkretne radnje, kao što su čitanje ili vožnja.

Pronađite razlog ove navike.

Nakon toga ste spremni za sledeći korak – zaposlite ruke.  Ako su vam ruke okupirane, prsti će ređe pohrliti prema licu.

Pročitajte još: Kako da ponesete ROLKU ove jeseni? Sako nije rezervisan samo za košulju (FOTO)

Još jedan trik koji bi vam mogao biti koristan jest da ruke namažete nekim prirodnim sredstvom vrlo intenzivnog mirisa – ulje čajevca, ima snažna dezinfekciona svojstva. Intenzivan miris smetaće sluznicama očiju i nosa pa ćete da izbegavate bliski kontakt.

Bilo bi korisno i da postavite nekoliko podsetnika koji vas opominju da ne dodirujete lice.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU