UMILJATOG srca i HARMONIČNOG izleda: Rasa psa koja poseduje izvanredne lovačke sposobnosti (FOTO)

17. 11. 2020. 000000 15:40

Foto: D. Zarić

Red, rad i disciplina – poslovica koja se odnosi na sve Nemce, može se videti i kod nemačkog kratkodlakog ptičara. Ipak, sa jednom bitnom razlikom – ovog četvoronošca krase i umiljatost i dobrota.

Kao odlučujuća podloga za uzgoj i razvoj ove rase smatra se knjiga o uzgoju kratkodlakog "nemca", autora princa Albrehta, objavljena u 19 veku. Ovaj plemić je detaljno opisao standard i karakteristike rase, kao i pravila ocenjivanja oblika tela i osnovna pravila ocenjivanja lovačkih pasa u radu. 

Pročitajte još: LJudi sanjaju, a psi? I KOGA sanjaju?

Zahvaljujući nemačkim kinolozima, ova rasa je uspela da preživi i povrati titulu jednog od najboljih lovačkih pasa.

Reč je o psu izvanrednih lovačkih sposobnosti, koji ume da lovi i u brdima, močvarama i u šumama. Nijedna klima, plus 40 ili minus 30 stepeni, ne predstavlja mu problem!

Karakter

Snažan, brz, izdržljiv, harmoničnog izgleda i umiljatog srca, kratkodlaki ptičar poseduje instinktivne osobine pravog lovca: smisao za inicijativu, čvrsto markiranje svih vrsta divljači i traganje za njima.

Rambo ima 10 meseci Foto: D. Zarić

Pročitajte još: Mislili su da je Oskar običan mačak, ali on je PROROK

Nemački kratkodlaki ptičar ima plemenitu siluetu, rasnu, mršavu glavu sa makazastim zagrizom. Nos mu je smeđ i istaknut. Oči su srednje veličine, blage i blagonaklonog pogleda, fine braon boje i imaju odlučan izraz.

Ali svaki vlasnik, bez obzira kakav zadatak nameni svom ptičaru, mora da se posveti njegovoj obuci jer ovaj pas zna da bude vrlo svojeglav.

Pročitajte još: HANA zna kako da uživa! Masaža stomaka je njen omiljeni način OPUŠTANJA (VIDEO)

Istorijat
Iako im je zemlja porekla Nemačka, nastali su od starih ptičara koji su još u 13. veku lovili pernate divljači mrežama. Prvi naseljenici u Nemačkoj uglavnom su bili teški i spori psi, čije je osnovno zaduženje bilo da u neposrednoj blizini lovaca pretražuju teren, pronađu i markiraju divljač nakon što upadne u zamku
Ovi ptičari važe za rasu koju je vrlo lako dresirati.

Inteligencija

Nemački kratkodlaki ptičar lako pamti naredbe, a na prvu komandu reagovaće u 85 odsto slučajeva, što je zavidan nivo s obzirom na to da učenje osnovnih komandi obično zahteva do 15 ponavljanja.

Kada su u pitanju složenije naredbe, može doći do male, ponekad primetne pauze pre nego što reaguje. Međutim, to se lako može otkloniti vežbanjem.

Foto. D. Zarić

Istraživanje
Profesor Stenli Koren sa Univerziteta Britanska Kolumbija bio je nosilac projekta ispitivanja inteligencije pasa. Temeljnim i opsežnim radom utvrdili su da je nemački kratkodlaki ptičar, među 79 ispitanih pasa, na 17. mestu po inteligenciji i brzini učenja.
Ovi psi će sporije reagovati kada su im gazde udaljene

Pročitajte još: PRESLATKA BORBA: Mali pitbul protiv trake za trčanje! Ko će pobediti? (VIDEO)

Ishrana

Nemački kratkodlaki ptičari imaju veoma dobar stomak i sa lakoćom vare hranu. Najbolje im je davati 250-300 grama iseckanog kuvanog mesa, 200 grama testa ili pirinča ili kuvanog povrća. U vreme lova treba povećati količinu mesa, a smanjiti testeninu i povrće.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU