ISPRAVKA: Snažan kašalj ne pomaže kod srčanog udara

21. 11. 2020. 000000 18:20

Foto: Depozit

Infarkt miokarda, češće zvan srčani udar, dešava se kada jedna ili više oblasti srčanog mišića ne dobija dovoljno kiseonika zbog krvnog ugruška u srčanoj arteriji. Kada srce ne prima krv i kiseonik, ćelije njegovog mišića su oštećene, zbog čega srce prestaje da radi kako treba. Ova šteta postaje nepopravljiva nakon oko 30 minuta blokade.

„Kašljanje se nikad nije pokazalo efikasnim u ublažavanju infarkta ili njegovih posledica, niti povezanog rizika od srčanog zastoja,“ rekao je u telefonskom intervjuu AFP-u 25. jula 2022. Nikola Lamblin (Nicolas Lamblin), načelnik Hitne pomoći i intenzivne nege kardiologije u Univerzitetskoj bolnici u Lilu, u Francuskoj.

Ivana Nedeljković, vanredna profesorka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i kardiološkinja Univerzitetske kardiološke klinike u Kliničkom centru Srbije, potvrđuje da „kašalj nema mesto u lečenju srčanog udara“. „Osoba koja ima bilo koji simptom srčanog udara mora u roku od 30 minuta da se javi u hitnu službu, tačnije da ga vozi hitna pomoć,“ rekla je ona u mejlu za AFP Činjenice 22. avgusta 2022.

„Ukoliko osoba oseća da ima srčani udar kad je sama kod kuće, trebalo bi da pozove broj hitne pomoći i da pokuša da upozori ljude u blizini koji bi mogli da pruže pomoć,“ objašnjava Lamblin. „Najbolje bi bilo da otvori vrata i ostane tamo, jer ako su vrata zaključana, radnici hitne pomoći će izgubiti vreme u pokušaju da uđu.“

U ovom članku iz 21. novembra 2020. godine objavljenom pod naslovom "Dovoljno je da ovo uradite i PREŽIVEĆETE SRČANI UDAR ako ste sami" stajala je netačna informacija da snažno kašljanje može da pomogne u slučaju srčanog udara, zbog čega se ovom prilikom izvinjavamo čitaocima.