CVEKLA jača imunitet, ali dobra je i zbog OVOGA!

21. 11. 2020. 000000 22:00

Foto: Depozit

Bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, cvekla je pravi "eliksir zdravlja". Nutricionisti je posebno preporučuju u dijetalnoj ishrani, za čišćenje organizama od toksina i jačanje imuniteta.

Sadrži gotovo sve važne minerale - kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan, fluor, jod, sumpor, litijum i brom, kao i vitamine C, B1, B2 i B12.

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje cvekle sprečava gubljenje minerala iz kostiju i zuba, usporava starenje i pojavu ateroskleroze, podstiče rad creva.

Pročitajte još: Broj MLADEŽA na koži pokazatelj je rizika za pojavu MELANOMA

Zahvaljujući betaninu i betainu, pospešuje razmenu materija, reguliše krvni pritisak, snižava nivo holesterola, čuva krvne sudove i podstiče rad jetre. Budući da sadrži veću količinu gvožđa i pigment antocijan koji joj daje crvenu boju, cvekla je izuzetno korisna u lečenju malokrvnosti.

Pročitajte još: Kakve POSLEDICE korona ostavlja na mozak?!

Preporučuje se i u slučaju gripa, bronhitisa, upale pluća i bolesti žuči i želuca. I to nije sve. Ovo lekovito povrće blagotvorno deluje na nerve i rad mozga.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU