Ovo niste znale: Odeću je bolje prati na nižim temperaturama i kraćim intervalima!

30. 11. 2020. 000000 14:40

Foto: Depozit

Kad kupujemo novu odeću, nebitno da li su to najjeftnije krpice ili precenjeni brendirani komadi, želimo da ona što duže traje. 

Kvalitet najpre određuje vrsta tkanine, tj. materijal, pravilna briga o odeći takođe može uticati na njeno stanje i na vek trajanja. 

Pročitajte još: A SRBIJA?! Higijenski ulošci od sada besplatni za sve žene

Urađeno je jedno ispitivanje kako različite temperature utiču na različite tkanine, i pokazalo da pranje odeće na najhladnijem i najkraćem programu može produžiti rok odeći.

U studiji se posmatralo šta se običnim majicama događa u pranju, da li će izbledeti i pustiti boju. Majice su oprane na dva programa - na temperaturi od 40 stepeni u trajanju od 85 minuta i drugom "hladnijem pranju" na temperaturi od 25 stepeni a u trajanju od 30 minuta.

Foto: Pixabay

Pročitajte još: Silno je želela brak, tražila je bogatog muža, a onda je usledio odgovor koji je ostavio bez teksta

Rezulati su pokazali da se veći gubitak boje, kao i isticanje boje na drugu odeću dese u pranju sa većom temperaturom od 40 stepeni u trajanju od 85 stepeni.

Na tom programu odeća je ispuštala i više mikroba

- Hladna voda je zasigurno najpouzdanija za odeću, za svetle i za tamne boje, te za njene tkanine, jer neće prouzrokovati gubitak boje ili oštećenja vlakana - rekla K. Forte, direktorka laboratorije.

Pročitajte još: JEDNOSTAVNE AKTIVNOSTI koje treba svaka žena da priušti sebi posle napornog dana

 - Ako želite da se rešite mrlja ili da ubijete bakterije, odmah podignite temperaturu - objasnila je Forte. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU