Internet, kako to nestvarno zvuči! Ko ima više kompjutera - siromašni ili bogati?

19. 12. 2020. 000000 11:40

Foto: Depozitfoto

Pandemija korona virusa je đake i nastavnike poslala kući, pa se tako nastava opet odvija na daljinu. Iako se čini da su u ovom talasu svi pripremljeniji nego u martu, kada je onlajn školstvo bilo nešto potpuno novo, problem je što neka deca nemaju sredstva za rad - kompjutere, a mnogima poteškoće stvara pristup internetu. To, naravno, varira od zemlje do zemlje, kao i od sredine, pa istraživanja pokazuju da je digitalno učenje spornije u ruralnim oblastima.

Pročitajte još: Evo zašto je dobro da PLEŠETE sa BEBOM U NARUČJU?

U izveštaju UNICEF-a navedeno je da dve trećine školaraca u svetu nema kod kuće pristup internetu, iako je obrazovanje na daljinu jedina mogućnost tokom aktuelne pandemije. Čak 1,3 milijarde dece uzrasta od tri do 17 godina nemaju pristup internetu, kao i 63 odsto mladih do 24 godine.

U razvijenim zemljama 9 od 10 dece ima internet, a u siromašnim jedno od 20 dece!

- To znači da su njima uskraćena sredstva da se “takmiče” u modernoj ekonomiji, jer su izolovani od sveta. Bez pristupa internetu nove generacije su lišene budućnosti - kaže Henrijeta Fore, izvršna direktorka UNICEF-a.

Pročitajte još: Zašto je važno da dete ode na spavanje do 21 čas? Roditelji ovo treba da znaju

Prema podacima UN, jedno od 20 dece školskog uzrasta ima internet kod kuće u zemljama sa niskim primanjima, dok u bogatim zemljama to važi za devetoro od 10 mališana. Najgora situacija je u zemljama subsaharske Afrike i Južne Azije gde samo 10 odsto dece ima ovaj “luksuz”.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU