Evo zbog čega vam se spava nakon obroka

Jelena Blažić

13. 12. 2020. 000000 20:40

Foto: depositphotos

Do pospanosti dovodi veća količina proteina i soli u hrani, ali i količina hrane koju pojedemo za jedan obrok, zaključili su naučnici sa The Scripps Research Instituta u SAD-u.

Pročitajet još: Najzdraviji čaj na svetu! Leči i prehladu i KANCER

Nakon istraživanja u kom su pratili ponašanje voćnih mušica, naučnici su povezali konzumiranje određene hrane sa osećajem pospanosti i potrebom za snom nakon toga – što se dešava i ljudima i mušicama.

Hrana koja uspavljuje
 

Foto: despositos

Rezultati praćenja ponašanja voćnih mušica nakon jela pokazuju da mušice koje su više jele – duže spavaju kasnije, gde san može da traje od 20 do 40 minuta, nakon čega su se vraćale u normalno stanje budnosti.

Kako bi se ustanovilo da li postoji povezanost ovog stanja sa određenim namirnicama – mušice su dobile hranu koja se sastoji od proteina, soli ili šećera, nakon čega je jedno bilo jasno – proteini i so utiču na san nakon obroka, dok namirnice sa većom količinom šećera u sebi ne mogu da dovedu do ovog stanja.

Ukoliko želite da izbegnete ili pak da izazovete potrebu za snom nakon jela, pažljivo birajte šta ćete pojesti za taj obrok.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU