Umesto CVEĆA, ovaj grad gaji raž i pravi ORGANSKI HLEB

19. 12. 2020. 000000 13:40

Foto: Eurokompr

Organska raž potiče isključivo sa obradivih površina gradskog poljoprivrednog dobra koje pripada Gradu Beču. Za organsko ražano brašno uzgaja se stara sorta ozime raži "Amilo" koja važi za vrlo otpornu i ima dobre karakteristike za pripremanje hleba, peciva i kolača.

Pročitajte još: Mala, VESELA, sneg joj ne smeta, a dan i noć joj je najbolja drugarica

Muzika i hleb
Mnogi ne znaju ali Grad Beč već 40 godina ima organsku poljoprivredu i ubraja se u najznačajnij tradicionalna organska preduzeća u Austriji, dodao je Ludvig.

- Bečka preduzeća koja se bave zemljoradnjom i uzgojem povrća su pioniri u oblasti organskog uzgoja: sa 27 odsto organskih preduzeća i 32 odsto organskog poljoprivrednog dobra Beč se nalazi u samom vrhu u poređenju sa čitavom Austrijom - ponosan je gradonačelnik.

Raž se menje u starom, kamenom mlinu.

Austrijska metropola, kao pionir u organskoj proizvodnji koja snabdeva čitavu zemlju organskim brašnom najboljeg kvaliteta je verovatno jedinstveno u Evropi.

Pročitajte još: BILJKE vam ne uspevaju: Ovi znakovi ukazuju na to da ih PREVIŠE ZALIVATE

Neposredno posle žetve organska raž iz centra Lobau transportuje se direktno u mlin u obližnje mesto Ranersdorf u Donjoj Austriji gde se melje na tradicionalan način u kamenom mlinu. Tako se klice, vitamini i minerali bolje sačuvaju a proizvodi pripremljeni od ovog brašna su posebno vazdušasti. Bečko brašno se već može kupiti u čitavoj Austriji.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU