Korak po korak: Napravite sa decom kućicu od medenjaka! (FOTO)

26. 12. 2020. 000000 17:40

Foto: Privatna arhiva

Radmila Živaljević svake godine napravi neverovatnu kućicu od medenjaka, a pored iskustva kaže da je neophodno imati i strpljenja.

Pročitajte još: Ove TORTICE su preteča kapkejkova, ukusnije su i zdravije! Treba vam samo ČAŠA (FOTO)

Najvažniji savet je da testo treba napraviti nekoliko dana ranije, a kada se ispeku delovi kućice moraju dobro da se ohlade i osuše, najmanje jedan dan. Kućica se prvo ukrasi, pa tek onda lepi. Ukoliko ivice nisu ravne nožem se sastruže ono što je višak.

Lepak
Lepak za kućicu se pravi od belanca i mnogo prah šećera. Lepak mora da bude gust (zagušen) i ne sme da curi kada se podigne kašikica u vis.
Prvo se lepe zidovi i dobro osuše, pa onda krov.

Lepkom, odnosno glazurom se prvo lepe zidovi i pažljivo drže rukama nekoliko minuta dok se dobro ne zalepe. Tek kada je kućica čvrsto zalepljena (najmanje pola sata) lepi se krov. Kada se zalepi kućica dodatno se ojača glazurom, a onda se i ukrasi.

Pročitajte još: Kupite dve kruške i napravite brzo i lako ovaj ELEGANTNI slatkiš poput francuskih kuvara (Foto)

Kućica se, dakle, prvo ukrašava. To je najjednostavnije uraditi bombonama, ali i glazurom, jesivim šljokicama ili fondanom.

Pročitajte još: Najlakši vikend-slatkiš: Pupoljci RUŽICA od lisnatog testa za 100 dinara (FOTO)

Recept za testo:

  • 150 grama meda
  • 70 grama butera
  • 2 jaja
  • 150 grama šećera u prahu
  • 500 grama brašna
  • soda bikarbone
  • kašikica đumbira i cimeta

Pomešaju se med i buter. Mikserom se izmute dva belanca, dodaju se dva žumanca, cimet, đumbir i šećer u prahu, pa med i buter i brašno. Testo se napravi i ostavi da odstoji najmanje dva dana. Onda se razvuče, dobro pobrašni i iseku delovi kućice.

Od viška napravite kolačiće kao jelke kojima ćete ukrasiti kućicu. Peče se u zagrejanoj rerni 20 minuta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU