Pobedite ZIMOGROŽLJIVOST uz pomoć pasulja i još TRI jeftine namirnice

16. 01. 2021. 000000 15:40

Foto: Depozitfoto

Nije mali broj onih koji i pored dobrog grejanja moraju da ogrnu džemper ili šal, ili da sede odmah do radijatora. Svaka promena prostorije im stvara veći osećaj hladnoće, zbog čega se sve manje kreću, a više "dogrevaju". Stručnjaci tvrde da subjektivni osećaj hladnoće zavisi od više faktora, ali je ipak moguće istrenirati organizam da bude otporniji na hladan vazduh.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Savremeni čovek je postao previše termostatičan, jer iz ugrejanog stana odlazi u klimatizovan automobil, pa u toplu sobu. To nije zdravo, kažu lekari, jer tako ne treniramo sposobnost da zadržavamo toplotu i naša percepcija prihvatljive temperature postaje neprirodno niska.

Ovas
Bogat je mastima, ali i proteinima koji se veoma lako pretvaraju u energiju, a time povećavaju otpornost organizma na hladnoću.
Telo greju ovas, heljda, crni pasulj, avokado, ljuta paprika, đumbir i susamovo ulje.

Heljda, osim što doprinosi zagrevanju organizma, podstiče lučenje hormona endorfina, koji popravlja raspoloženje.

Pročitajte još: ŠETAJTE se samo 30 minuta dnevno i rešite se MNOGIH bolesti

Crni pasulj odličan je izvor gvožđa i bakra koji jačaju imunitet, snadbevaju mišiće kiseonikom koji podstiče sagorevanja masti, pa time i greje organizam.

Avokado treba jesi u čorbama Foto: Depozit

Avokado u zimskim danima najbolje je da se koristi kao jedan od sastojaka u toplim potažima, čorbama ili toplim prelivima kao prilozima uz glavno jelo.

Đumbir deluje jednako kao i ljuta paprika. Naime, zahvaljujući ljutim supstancama koje sadrži aktivira receptore toplote u organizmu, pa time zagreva telo, te ubrzava cirkulaciju.

Sočivo, grašak...
U ishranu uvrstite i sočivo, grašak, zatim orašaste plodove, korenasto povrće poput šargarepe, kelerabe i celera, kao i beli luk, koji takođe greju organizam.
Kapsaicin iz ljute paprike ubrzava cirkulaciju pa na taj način zagreva organizam.

Svetlo susamovo ulje budući da je bogato linoleinskom kiselinom, učestvuje u procesu pretvaranja hrane u energiju, a time povećava telesnu temperaturu i zagreva organizam.

Pročitajte još: Vreme obroka je bitno koliko i namirnice koje jedemo

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice sa suvim grožđem, orasima i jogurtom

Ručak: grašak sa piletinom i kupus salatom prelivenom susamovim uljem

Utorak
Doručak: ovsene pahuljice sa suvim šljivama, bademima i jogurtomRučak: salata od tunjevine, crvenog pasulja, šargarepe, krompira i graška uz ljute papričice i integralni hlebVečera: dva barena jaja, jogurt i hleb

Večera: pita od heljde

Sreda

Doručak: ovsene pahuljice sa suvim kajsijama, indijskim orahom i jogurtom

Ručak: gulaš od teletine i salata od jabuka i celera

Večera: projara sa ajvarom i ljutim papričicama, šolja jogurta

Četvrtak

Doručak: ovsene pahuljice sa sitno seckanim suvim smokavama i jogurtom

Ručak: pileće belo meso na žaru, krompir pečen u rerni i salata od kiselog kupusa začinjena ljutom tucanom paprikom

Večera: šolja čaja od đumbira i pita od heljde

Pročitajte još: Boli vas svaka kost? Ova boljka je NORMALAN proces starenja, ali može da se ZAUSTAVI

Petak

Doručak: ovsene pahuljice sa sitno seckanom sušenom jabukom i jogurtom

Ručak: špagete sa mlevenim mesom u ljutom paradajz sosu i zelena salata

Večera: potaž sa avokadom

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU