Kafa ili čaj? Kofein je odličan samo u OVOJ količini

23. 01. 2021. 000000 16:20

Foto: Depozitfoto

Ukoliko ste u dilemi da li je ujutru bolje da se popije čaj ili kafa, odgovor ćete dobiti ako ustanovite koliko kofeina prija vašem organizmu. Jer i jedan i drugi napitak sadrže ovu aktivnu supstancu.

Pročitajte još: ŠETAJTE se samo 30 minuta dnevno i rešite se MNOGIH bolesti

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede crna kafa iz aparata po jednoj šoljici ima više kofeina (oko 96 mg), nego kafa s mlekom (86 mg), dok crni čaj (48 mg) ima skoro upola manje kofeina od crne kafe i skoro duplo više od zelenog čaja (28 mg).

I kafa i čaj podstiču rad mozga i srca.

Ukratko, i kafa i čaj imaju zdravstvene prednosti, jer podstiču rad mozga, srca i metabolizma. Čaj ima jača umirujuća svojstva od čuvenog crnog napitka. Ipak, imajte u vidu da preterivanje sa kofeinom može da ima negativna dejstva.

Dakle, iako je kofein u umerenim količinama zdrav i povećava budnost i sportske performanse, previše kofeina može da dovede do neželjenih efekata. Zato je važno da se zna da preporučeni dnevni unos za zdravu odraslu osobu iznosi maksimalno 400 mg (oko četiri šoljice) kofeinskog napitka.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Preterivanje sa kofeinom može da dovede do tremora, teskobe, povišenog krvnog pritiska, dehidracije, nesanice i glavobolje, a pokušaj odvikavanja često uzrokuje simptom ustezanja. Najbolje je da se unos kafe i čaja uravnoteži sa dovoljnim unosom vode.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU