Roditelji, OBRATITE PAŽNJU! Miris cigareta na vašoj odeći šteti DEČIJEM ZDRAVLJU

Kristina Malešević

12. 01. 2021. 000000 12:40

Foto: Pixabay

Iako se roditelji trude da njihova deca ne osete duvanski dim, on se uvlači u odeću i na taj način dopire do dece i predstavlja pretnju po njihovo zdravlje.

Najnovija nemačka studija pokazuje da i odlazak na terasu kako bi se zapalila cigareta može biti vrlo štetan za maloletnike. Tačnije, odeća pušača sadrži štetne sastojke koje kroz kožu deteta dospevaju u organizam.

Dim iz treće ruke
Zanimljivo je da aktivni i pasivni pušači udišu tek oko 30 odsto dima cigarete. Preostalih 70 odsto skuplja se po okolnim površinama i odeći, što se naziva i "dimom iz treće ruke".

Pročitajte još: One mogu sve! Šta mislite, ko obavi 42 ZADATKA tokom dana?

Zabrinjavajuće rezultate predavio je Institut za higijenu i biotehnologiju u Štutgartu. Naučnici su za potrebe istraživanja razvili 3D model kože, koja je vrlo slična pravoj koži beba i male dece.

Pročitajte još: SUPERŽENA živi na ivici: Evo koliko je opasno biti MULTITASKING osoba

Pokazalo se da štetni sastojci iz dima cigarete imaju vrlo štetan uticaj na ćelije kože. Naime, one menjaju njihov oblik. Promene su zabeležene i kod nervnih ćelija, koje se zbog otrova više nisu mogle međusobno adekvatno povezati.

Pročitajte još: MILICA zna najveću tajnu života: Recept za sreću i otkriva nama

Nikotin se pritom putem znoja luči iz odeće i tako dospeva na dečiju kožu, a posebno je opasan u ranoj fazi razvoja deteta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU