U PONOĆ DOČEKUJEMO SRPSKU NOVU GODINU: Evo šta je OBAVEZNO pripremiti za sutrašnju trpezu

13. 01. 2021. 000000 10:20

Foto: Depozit

Svuda u svetu, kod pravoslavaca i kod rimokatolika, prvo dolazi Božić, pa Nova godina. Zato se i kod pravoslavnih vernika čestitke upućuju na sledeći način: "Srećni božićni i novogodišnji praznici", a ne obrnutim redosledom.

Pročitajte još: Šta treba da uradite ako niste zapalili BADNJAK u crkvi? Ovu grešku ne treba da pravite!

Prema narodnim običajima uoči srpske Nove godine sprema se svečana večera, gde ukućani sa gostima, prijateljima i srodnicima uz veselje i pesmu čekaju ponoć. Tačno u ponoć, svi se ljube i jedni drugima čestitaju dolazak Nove godine sa željama za dug život, dobro zdravlje i uspeh u poslu. Na sam dan Nove godine odlazi se u crkvu a posle se obavlja svečani ručak.

Tog dana jede se glava božićne pečenice, a to je najčešće glava jagnjeta ili praseta, a domaćice mese novogodišnju česnicu "Vasilicu".

Pročitajte još: DANAS JE SVETI STEFAN: Bio je prvi mučenik koji je stradao za Gospoda! Evo zašto je još ovaj praznik VAŽAN ZA SRBE

Pored Nove godine, koja je poznata i pod nazivom Mali Božić, 14. januara obeležavaju se još dva značajna praznika: Obrezanje Gospoda Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki.  Nova godina se dočekuje na duhovni način, molitvama i bogosluženjem.

Osim Srpske pravoslavne crkve, stari, kalendar poštuju još i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska pravoslavna crkva i monaška zajednica na Svetoj Gori.

U duhovnom smislu, Nova postoji kao simoličan početak brige za svoje spasenje. Tog dana bi čovek trebalo da preispita sebe i svoja dela, kako bi prvog dana u novoj godini krenuo pravim putem.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU