Zbog čega NIKADA ne bismo smeli da podgrevamo spanać? Valjan je razlog

16. 01. 2021. 000000 11:20

Foto: Depozit

Kada spanać odstoji, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom vrenja pretvaraju u nitrite. 

Pročitajte još: Žumance ili belance? Šta treba jesti u većoj količini, jer razlika postoji

Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima, objasnila je nutricionista Dagmar von Kram.

Pročitajte još: Jedan za kupus salatu, drugi odličan uz tropsko voće... Šta sve niste znali o ZAČINIMA?

Ako samo kratko podgrejete spanać neposredno pre konzumiranja, ne morate da se brinete, rekla je Von Kram, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu decu, kod koje u najekstremnijem slučaju posledica može biti gušenje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU