SNOVI su MIT ili istinska razmišljanja? Setite se šta ste sanjali prošle noći

Kristina Malešević

18. 01. 2021. 000000 21:40

Foto: Depositphotos

Kada sanjama, mi zapravo svoja dnevna razmišljanja prenosimo u stanje sna. To direktno ukazuje da snovi nisu besmisleni, već da u snu zapravo samo obrađujemo iste interese, sećanja i zabrinutost koje nas obično okupiraju tokom dana.

Ne postoji formula za tumačenje snova. Snovi, slažu se stručnjaci, tek nude uvid u to kako obrađujemo informacije tokom trećine života koje provedemo spavajući.
Kako mozak reaguje?
Iako su snovi sličniji budnim mislima nego što možemo pretpostaviti, naš mozak funkcioniše malo drugačije dok spavamo. Tokom sna menja se koktel hemikalija u našem mozgu. Neki delovi postaju manje aktivni, dok su neki pojačano aktivni.

Pročitajte još: Prvi put - AJDE, drugi put - nema smisla, ali TREĆI PUT - aman čoveče! Zašto je TREĆA preljuba KOBNA?

Iste maštarije, ista razmišljanja o strahovima i nekim pretnjama, o životu i ljudima kojima smo okružni. Upravo ovo su naši snovi, koji su možda predstavljeni u drugačijem obliku, ali sa istom porukom.

Pročitajte još: Psiholog Marina savetuje: Šta uraditi kada on kaže da mu "TREBA PROSTORA"?

- Snovi imaju psihološko značenje i više su produžetak naših budnih misli i briga - objašnjavaju istraživači snova na kalifornijskom Univerzitetu Santa Kruz. Studije sugerišu da su snovi češće uverljivije priče iz našeg svakodnevnog života od trostrukih akcijskih filmova.

Ipak, ne postoji formula za tumačenje snova. Snovi, slažu se stručnjaci, tek nude uvid u to kako obrađujemo informacije tokom trećine života koje provedemo spavajući.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU