Sutra slavimo SVETOG JOVANA! Evo koje običaje poštuju SRBI ŠIROM SVETA

Kristina Malešević

19. 01. 2021. 000000 21:00

Foto: SPC

Vernici širom sveta sutra obeležavaju praznik posvećen svetom Jovanu Krstitelju, velikom svecu koji je u reci Jordan krstio Isusa Hrista.

Pročitajte još: Kako biste vi reagovali? Porodica nije mogla da poveruje šta vidi na novogodišnjoj jelki? (FOTO)

Veruje se da je ovo treća po veličini slava u Srba, posebno onih koji vode poreklo iz Hercegovine.

Sveti Jovan je uzor poštenja i pravdoljublja, pa u srpskom narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume “po Bogu i Svetom Jovanu”, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja, a u Svetom Pismu nazvan je i anđelom.

Pročitajte još: Znate li zašto je manastir ŽIČA CRVENE boje? Mi imamo odgovor!

Običaji na svetog Jovana u našem narodu su brojni, a za to su zaslužni čudotvorno rođenje i život Jovanov.Jedan obred bio je naročito popularan među starim i bolesnim ljudima, koji su želeli da saznaju da li će dočekati sledeći Jovanjdan.

Danas je idealan dan za polazak na put, ukoliko ste ga planirali, jer ćete imati zaštitu ovog sveca

U ponoć između Bogojavljenja i Jovanjdana odabere se jedno jaje i spusti u posudu s vodom: ako potone, to znači da je sudnji dan blizu. Ovo je samo delić narodnog verovanja u moć zametka života i njegovu duhovnu vezu sa Bogom, Hristom i Svetim Jovanom.

Narodni običaji kažu da sutra žene nikako ne treba da diraju pletivo, makaze niti igle "da im miševi ne bi grizli veš". S druge strane, sutra je idealan dan za polazak na put, ukoliko ste ga planirali, jer ćete imati zaštitu ovog sveca.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU