Nisu samo SLATKIŠI ZABRANJENI: Ovo nikako ne smete da dajete psu za obrok

21. 01. 2021. 000000 08:20

Foto: Depozit

Mnogi vlasnici pasa, iako su upućeni, često svojim ljubimcima daju ostatke od ručka, ne sluteći koliko to može da bude opasno. Životinje imaju drugačiji sistem za varenje od ljudi i zato određene namirnice mogu imati fatalne posledice po njegovo zdravlje.

Pročitajte još: Budite OPREZNI! I psi i njihovi vlasnici mogu oboleti od DIJABETESA

Stručnaci upozoravaju da se strogo držite pravila kada je ishrana u pitanju, ma koliko vam to bilo teško i ne možete da odolite pred umiljatim pogledima dlakavih četvoronožaca. 

Foto: Depozit
Imajte u vidu da pas nije mašina za obradu otpadaka i zato mu nemojte davati sve i svašta.

Ovo su pet namircnica, koje nikako ne smete davati vašem ili tuđem psu:

Čokolada i slatkiši 

Pseći organizam vrlo teško vari kakao, a naročito teobromin i kofein, kojih u njemu ima dosta. On kod pasa izaziva mučninu, povraćanje, davljenje, a neretko i smrt. Ako baš morate, ljubimca častite posebnom čokoladom za pse koja može da se kupi u specijalizovanim prodavnicama.

Pročitajte još: Neobična porodica: Bračni par udomio medveda pre skoro tri decenije (FOTO)

Koske

Ostaci vašeg obroka i masni komadi mesa nisu preporučljivi za pse. Sitne kosti mogu da izazovu davljenje, a krupnije mogu da se zaglave u usnoj duplji ili izazovu smetnje u probavnom sistemu.

Crni luk

Hemijska jedinjenja u luku štete crvenim krvnim zrncima vašeg psa. Nakon što pojede luk, moći ćete da primetite da je pas usporen i da se manje kreće. 

Foto: Depozit

Pročitajte još: Ovih pet rasa pasa imaju najslađe štence

Mleko i sir

Kao što mleko nije dobro za pse, tako nije ni sir. Veća količina sira kod pasa izaziva povraćanje i dijareju. 

Testo

Testo nije dobro za pseći želudac, jer se širi u crevima i želucu i izaziva gušenje. Isto tako, poželjno je i da psi u svom jelovniku imaju što manje makarona, belog hleba, krompira.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU