PET činjenica o Stefanu Nemanji koje niste znali, a jedna u vezi sa Svetim SAVOM je ŠOKANTNA

26. 01. 2021. 000000 15:00

Foto: Privatna arhiva

Nemanjići su dinastija koja je iznedrila 11 vladara, od čega su sedmorica bili sveci, a petorica su napustili svet kao monasi. Nemanjići su vladali 205 godina.

Pročitajte još: Sutra slavimo SVETOG SAVU! Deca moraju naučiti nešto novo, a evo koji običaji još moraju biti ispoštovani

Još jedna manje poznata činjenica koju mnogi ne znaju jeste da su svi Nemanjići imali sjajne žene. NJihove supruge su bile izuzetno cenjene i imale su važnu ulogu u svakodnevnom, ali i političkom životu države. Međutim, malo ko je razmišljao o tome kakve su bile majke.

Važili su za najuspešnije vladare srpske istorije, izuzetne vojskovođe i ktitore.

Nemanjići su bili sjajni poznavaoci umetnosti i književnosti, a oduvek su se trudili i negovali kulturne spomenike i gradili nove crkve i manastire.

Foto: Privatna arhiva

Zanimljivost je i to da je Stefan Nemanja sa 62 godine dobio trećeg sina Rastka, dok je njegova žena Ana imala 42 godine kada je rodila Rastka.

Pročitajte još: Dete iz Šapca nije izgovaralo NI REČ: Nakon umivanja i ispijanja SVETE vode, prvo što je reklo bilo je BOŽE, BOŽE

Malo ko zna i da je veliki župan Stefan Nemanja sa 84. godine otišao na Svetu Goru, a crkva Svetog Nikole u Kuršumliji je najstarija zadužbina velikog župana.

Foto: Privatna arhiva

U postamentu spomenika Stefanu Nemanji nalazi se rodoslov loze Nemanjića.

Pročitajte još: Bila je poliglota i govorila 16 RAZLIČITIH STRANIH JEZIKA, a ovo su njeni SAVETI za brzo učenje i savladavanje (FOTO)

Najavljeno je i da će, nakon podignutog spomenika Stefanu Nemanji, uskoro biti podignut i spomenik kralju Dragutinu, za vreme čije vladavine je Beograd postao prestonica Srbije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU