Slatki KROMPIR je dobar za srce, a odličan za NOVČANIK

04. 02. 2021. 000000 17:30

Foto: Piksabej

Slatki krompir poznat i pod nazivom batat u najvećoj meri sadrži vitamine B kompleksa i to naročito B6. Kao najpoznatiji vitamin koji utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, zbog svog uticaja na nivo homocisteina, batat postaje deo jelovnika koji se preporučuje srčanim bolesnicima ali svakako i kao preventiva.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Batat je izueztno zdrav. To je savršena namirnica za dijabetičare, jer je niskog glikemijskog indeksa. Preporučuje se i u ishrani dece i sportista, pošto daje energiju, dovoljno vitamina i minerala.

Batat Foto: Depozit
Gajenje batata donosi odličnu zaradu!

Kao što smo rekli, odličan je za srčane bolesnike pošto štiti organizam od srčanih tegoba i, što je još važnije, začepljenja krvnih sudova. Poboljšava funkcionisanje mozga i podstiče probave.

Batat se može ispržiti kao običan krompir. Može da se jede i kuvan, ali bolje je da slatki krompir skuvati na pari nego u vodi.

Pročitajte još: Plašili su nas jajima, a sada priznaju da su POGREŠILI! Evo šta je prava ISTINA

Batat je tropska biljka, ali odlično uspeva i u Srbiji Uzgajivač kod Šapca je prvi pokrenuo proizvodnju batata, a prinos po hektaru je 25 tona! Kilogram batata košta i po 450 dinara.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU