Staro srpsko jelo: Suva paprika punjena pasuljem

08. 02. 2021. 000000 11:30

Foto: Depozitfoto

Pasulj u paprikama je stari srpski recept koji je savršen u vreme posta Međutim, to i je i odličan recept za vegetarijance i one kojima je meso dosadilo.

Pročitajte još: Slatko, sočno i ZDRAVO: Punjene jabuke su najukusniji zimski SLATKIŠ

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 1,5 kg crvenih paprika
  • 3 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 3 kašike ulja
  • kašika mlevene crvene paprike
  • univerzalni biljni začin
  • peršun
  • so, biber

Priprema:

Pasulj potopite u hladnu vodu i ostavite da odstoji tokom noći. Prvu vodu u kojoj ste ga kuvali bacite, a u drugu dodajte jednu glavicu sitno iseckanog crnog luka i malo univerzalnog začina. Kuvajte na tihoj vatri. Procedite pasulj, a vodu sačuvajte. Na malo ulja izdinstajte preostale dve glavi sitno isekanog crnog luka, zatim dodajte beli luk i mlevenu papriku. Ubacite proceđeni pasulj, propržite ga, posolite i pobiberite, dodajte peršun, potom ulijte sasvim malo vode u kojoj se pasulj kuvao.

Pročitajte još: Vitaminska bomba koja topi celulit

Paprike malo posolite iznutra, filujte ih tako pripremljenim pasuljem i ređajte u odgovarajuću posudu (pekač ili vatrostalnu), a ako vam je ostalo još pasulja stavljajte ga između paprika, potom prelijte sa još malo tečnosti i ulja. Pecite u rerni otprilike sat vremena, na 180 stepeni. Gotove paprike pospite usitnjenim peršunom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU