Šta znači povišen CRP i kako se čita analiza krvi? Doktorka Todorović odgovara na pitanje

15. 02. 2021. 000000 13:30

Foto: Printscreen/You Tube/KliničkicentarSrbije

Ovaj parametar iz krvi - C reaktivni protein povišen je i u slučaju infekcije virusom korona, a njegove vrednosti mogu da ostanu uvećane i nakon preležanog kovida.

Pročitajte još: 6 MAGIČNIH KRISTALA: Doneće dobre vibracije, pozitivnu energiju i blagostanje

Profesor dr Milena Todorović Balint, hematolog Univerzitetkog kliničkog centra Srbije, kaže da povećan nivo CRP u krvi nakon kovida može da zaostane zbog bakterijske superinfekcije, koja se neretko javlja kao komplikacija infekcije SARS-KoV2 virusom:

- Vrednosti CRP izvan normale mogu da ostanu i kada upalni proces nije u potpunosti izlečen, u smislu nepotpune sanacije upale pluća. A, ukoliko su njegove vrednosti značajnije povišene ili imaju dinamiku rasta, treba se javiti lekaru.

Ključna 48 sata
Sagovornica kaže da nivo CRP između 10 do 40 mg/l ukazuje na blagu upalu, dok onaj od 40 do 200 mg/lznači teži upalni proces:- CRP počinje da raste za šest do devet sati od pojave upale, a maksimum dostiže za 48 časova. Rezultate bi trebalo da tumači isključivo lekar, jer on može da poveže vrednosti CRP sa ostalim parametrima krvne slike, a to su leukocitarna formula, kao i biohumoralni status, sedimentacija i fibrinogen.
U teškim bakterijskim infekcijama dostiže 200!

U slučaju težih, pogotovo, bakterijskih infekcija vrednosti CRP mogu da budu i iznad 200 mg/l.

Pročitajte još: Zeleni ili crni čaj? Možda ste živeli u zabludi, ali ovo nisu ISTI NAPICI! Evo i koji je zdraviji

- Kod bakterijske infekcije uz povećan CRP, u leukocitarnoj formuli beleži se značajna predominacija neutrofilnih granulocita, dok kod virusnih infekcija u leukocitarnoj formuli dominiraju limfociti uz normalne ili blago povišene vrednosti CRP - kaže dr Todorović.

Nisu samo infekcije razlog povišenog CRP-a!

Za povećanu koncentraciju CRP u krvi nisu odgovorne samo infekcije, već i mnoga druga stanja.

- Povišene vrednosti CRP mogu da se jave i kod različitih malignih oboljenja, zatim nakon srčanog udara, kao i nakon trauma tkiva postoperativno - kaže naša sagovornica. - Takođe, povišene vrednosti CRP sreću se i kod sistemskog lupusa, reumatoidnog artritisa, sistemske skleroze. Retko se njegova blago povišena vrednost može naći i kod postojanja alergijskih reakcija i u poslednjem kvartalu trudnoće. Blago povišene vrednosti CRP, do 40 mg/l se mogu videti i kod starijih osoba i kod pušača.
Ipak, jedno je sigurno, ako ste potpuno zdravi, CRP mora da bude u normali.

Pročitajte još: Zeleni ili crni čaj? Možda ste živeli u zabludi, ali ovo nisu ISTI NAPICI! Evo i koji je zdraviji

- Istraživanja zdrave populacije pokazala su da se kod manje od dva odsto ljudi mogu videti nešto niže vrednosti CRP od referentnih, ali se one smatraju fiziološkim - kaže dr Todorović Balint. - Zato je važno da ovaj nalaz iz krvi bude uredan, pogotovo u slučaju planirane hirurške intervencije, jer ako je povišen, veći je rizik od postoperativnih komplikacija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU