Ultrazvučni talasi će se uskoro koristiti u lečenju najtežih neuroloških oboljenja

21. 02. 2021. 000000 14:00

Foto: Depozitfoto

Ciljanom upotrebom ultrazvučnih talasa mogu precizno da se tretiraju bolesti mozga čije je lečenje do sada bilo ograničeno. Ovaj, kako se smatra, revolucionarni proces razvili su istraživači Univerziteta Toronto i Medicinskog fakulteta u Beču.

Pročitajte još: Zašto PRAZILUK treba da uvrstimo u ishranu? Bio je cenjen još kod STARIH EGIPĆANA

Ovakvim postupkom poboljšavaju se moždane funkcije tako što se funkcionalne nervne ćelije aktiviraju spolja. Očekuje se da ova terapija nađe primenu u tretiranju različitih neuroloških oboljenja kao što su Alchajmerova demencija, Parkinsonova bolest, moždani udar, multipla skleroza i neuropatski bol.

Najteža oboljenja
Prema rečima Rolanda Bajštajnera sa Medicinskog fakulteta u Beču, pod čijim vođstvom je razvijena nova metoda, ovo će biti veliki pomak u lečenju najtežih neuroloških oboljenja.

Nova terapija se, kako se navodi, već nalazi na pragu široke upotrebe u kliničkoj praksi.

Nova terapija bi mogla da pomogne kod Alchajmera, Parkinsona, moždanog udara...

Novi terapijski pristup detaljno je objašnjen u stručnom časopisu Advanced science. Između ostalog, navodi se da, precizno fokusirani ultrazvučni talasi omogućavaju neinvazivnu hirurgiju, fokusirani prenos lekova ili gena na određena mesta u mozgu i terapeutsku modulaciju neuronskih mreža kod različitih moždanih oboljenja.

Pročitajte još: Dr Mirjana Mitrović kaže da modrice nisu retkost, ali su opasne ako na telu imate i OVE simptome

Pri tome, veoma je bitna činjenica da ciljana upotreba ultrazvučnih impulsa nema gotovo nikakve nuspojave. Oboleli od Alchajmera su u ovoj pilot-studiji pokazali poboljšanja koja su trajala tri meseca.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU