Preminuo Đorđe Balašević

Jelena Blažić

19. 02. 2021. 000000 16:58

Foto: YouTube printscreen /djordje balasevic

Đorđe Balašević pre tri dana hitno je primljen na infektivnu kluniku u Novom Sadu, sa obostranom upalom pluća. Iako su se svi nadali najboljim prognozama, nažalost legendarni kantautor danas je izgubio bitku, kako se spekuliše od korona virusa. 

Pročitajte još: Popularni pevač fanovima pokazao kako je izgledao kao dečak - da li ga prepoznajete? (FOTO)

Rođen je 11. maja 1953. godine. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku. Singl Računajte na nas, iz perioda dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima. 

Početkom 1982. godine započinje solo-karijeru albumom Pub sa kojim beleži zapažen uspeh. U TV seriji Pop Ćira i pop Spira tumači zapaženu ulogu berberina Šace. U zimu sledeće godine prvi put puni beogradski Sava centar. Zatim sledi ploča pod nazivom „Celovečernji the Kid” snimljena 1983. godine. Melodija naslovne numere koja je snimljena i na engleskom jeziku, je inspirisana folklorom Meksika. Aprila 1985. godine, snima izuzetno zapažen album 003. na kome se istakla pesma Slovenska. Ovu ploču je produkcijski uradio kao i prethodnu Josip Boček. Naredne, 1984. godine u saradnji sa TV Novi Sad snima i TV film pod istoimenim nazivom „Celovečernji Kid”.

Nakon toga usledio je album "Tri posleratna druga". Ovaj album ostaje upamćen po izuzetno dobrim tekstovima, nostalgičnim notama, po pesmama „Nevernik”, „Divlji badem”, „Ringišpil”...

Đorđe Balašević, iza sebe je ostavio suprugu Oliveru koju je obožavao,  ćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU