Naučnici iz Novosibirska dokazali neverovatno dejstvo gljive ČAGA protiv virusa

12. 06. 2021. 000000 14:00

Naučnici iz Centra za virusologiju i biotehnologiju "Vektor" u Novosibirsku, dokazali su da čaga može smanjiti aktivnost koronavirusa. Istraživači nameravaju da naprave antivirusni lek na osnovu ekstrakta od brezove gljive.

Pročitajte još: Jača imunitet, ublažava stres.. Koliko KIVIJA dnevno treba da pojedemo?

Čaga je parazitska gljiva koja ubija breze, ali leči ljude. Ona ima moćno imunomodulirajuće i kancerogeno dejstvo. Čaga sadrži veliku količinu jakog antioksidansa superoksid-dismutaze, koji štiti organizam od slobodnih radikala i produžava životni vek čoveka.

Brezova gljiva se odlično bori protiv virusa.

Ranije su specijalisti "Vektora" testirali aktivnost ekstrakta čage protiv virusa HIV tipa 1, virusa herpesa, virusa zapadnog Nila i virusa variole. NJihovo istraživanje pokazalo je da se brezova gljiva uspešno bori protiv ovih patogena.

Pročitajte još: Čudotvorna BILJKA zdravija od spanaća: Puna je vitamina, jača imunitet, ali nije dobra za SVAKOGA!

Štaviše, ekstrakti čage mogu uticati na vitalnu aktivnost koronavirusa SARS-CoV-2. Ispostavilo se da gljiva smanjuje razmnožavanje ovog patogena.

Pročitajte još: Čudotvorna BILJKA zdravija od spanaća: Puna je vitamina, jača imunitet, ali nije dobra za SVAKOGA!

Naučnici veruju da, s obzirom na malu toksičnost čage, ona se može koristiti za stvaranje leka protiv koronavirusa. Istraživači su se već prijavili za patent.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU