Zdravlje u jednoj glavici: Ovo su razlozi zbog kojih treba da jedete kupus

Jelena Blažić

13. 04. 2021. 000000 15:35

Foto: Pixabay

Osim toga, presni kupus smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pomaže kod reumatizma i problema sa stomakom i kožom.

Pročitajte još: Napravite sami napitak koji čisti pluća: Spas za pušače!

Foto: Pixabay

Bolovi u kolenima, leđima ili ramenima mogu da se ublaže privijanjem svežeg lista kupusa. Da bi se supstance iz lista brže apsorbovale pod kožu savet je da lisku prethodno ispresujete flašom ili oklagijom. Bolno mesto držite pod kupusom tokom cele noći, ili za efikasniji tertman menjajte oblogu tri puta dnevno. Blagotvorno dejstvo na upaljene, otečene i bolne zglobove imaju glikozidi koji se nalaze u kupusu.

Sok svežeg kupusa je efikasan u lečenju iritirane sluzokože želuca. To potvrđuje i istraživanje u kom su pacijenti pili litar ovog svežeg soka na dan što je dovelo do smanjenja bolova u stomaku ili do njihovog potpunog prestanka. Za to su zaslužni visok nivo glutamina i aminokiseline koji su "gorivo" za ćelije u zidu želuca, kao i tankog creva.

Jedno istraživanje pokazalo je da fitonutrijenti iz kupusa - indol-3-karbinol (I3C), sulforafan i indol smanjuju rizik od pojave raka dojke. Kupus, takođe, smanjuje rizik i od raka debelog creva. Visok sadržaj hranljivih vlakana i fitonutrijenata zaslužan je za to, a istraživanja pokazuju da narodi koji jedu velike količine kupusa manje obolevaju od ove vrste maligniteta.

Pročitajte još: PAZITE: Ove stvari mogu ozbiljno da vam ugroze život!

Uz obilje hranljivih vlakana, kupus sadrži i magnezijum, kalcijum, magnan, folate, vitamine A, B1, B2 i B6, kalijum, omega-3 masne kiseline.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU