Čovek prepoznaje 10.000 mirisa, a najkorisnije je za OVU stvar

06. 03. 2021. 000000 11:10

Foto: Depozitfoto

Da li ste znali da odgovornost za to što smo u stanju da "onjušimo" i upamtimo skoro 10.000 različitih mirisa leži na - 1000 gena? Do ovog saznanja došli su Ričard Aksel sa Kolumbijskog univerziteta u NJujorku i Linda Bak iz Centra za istraživanje raka Fred Hačinson u Sijetlu.

Pročitajte još: Ova operacija je mač sa dve oštrice: Da li hirurško smanjivanje želuca može da bude opasno?

Miris bira partnera
Stručnjaci savetuju ženama da im ono bude vodič i pri izboru bračnog partnera, pa tako dr Rejčel Herc sa Univerziteta Braun tvrdi da pripadnice nežnijeg pola po mirisu mogu da prepoznaju poželjnog oca svog deteta.

Mirisi mogu da nas umire, učine radosnim ili rastužim. Iako je naše čulo mirisa najprimitivnije, jer se aktivira trenutno, pa tako samo sat posle rođenja beba po mirisu može da prepozna majčine bradavice, ono je i neverovatno složeno.

Miris čuva goli život

Zahvaljujući njemu, možemo da sačuvamo goli život, jer ćemo osetiti miris plina koji curi ili mesa koje je pokvareno. Ponekad je gubitak čula mirisa i simptom nekih bolesti, kao što su Alchajmerova ili multipla skleroza. Zato ga nikada ne potcenjujte, već ga sledite.

Pročitajte još: Zaboravite na velike TORBE, to niko više ne nosi! Sada je moderno PISMO

- To spada u sociobiološke razloge izbora partnera - kaže Hercova. - Mirisi mogu da budu poseban signal koji saopštava ženi da su geni nekog muškarca dovoljno slični u pogledu kompatibilnosti, ali i dovoljno različiti da se obezbedi zdravo potomstvo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU