Griz je magija za dijabetičare, a kivi za decu koja često kašlju

04. 03. 2021. 000000 07:30

Foto: Depozitfoto

Pšenični griz dobar je za ishranu obolelih od dijabetesa jer ima nizak glikemijski indeks. Griz koji nastaje mlevenjem pšenice iz središnjeg dela zrna ima rang 44, zbog čega se smatra hranom niskog glikemijskog indeksa.

Pročitajte još: Ovaj doktor se ne kupa šest godina i ne koristi dezodorans! Svakodnevno kupanje nije neophodno?

Kao posledica toga, griz može da snizi nivo šećera u krvi tako što uzrokuje mali uticaj na nivo celokupne glukoze. Dakle, uzimanje pšenične krupice dijabetičari svakako treba da uzmu u obzir. Inače, u tri šolje griza ima oko dva grama vlakana ili sedam odsto preporučenog dnevnog unosa ove hranljive materije.

Posebno je delotvoran kod dece Foto: Depozit

Kivi štiti pluća i oči

Kivi može da spreči bolesti disajnog sistema, a posebno je delotvoran kod dece. Istraživanje je pokazalo da pet do sedam porcija kivija nedeljno može da smanji kašalj za 27 odsto, kratkoću daha za 32 odsto, nadraženost nosa za 28 odsto i hronični kašalj za 25 odsto. Za sve to je zaslužan vitamin C.

Pročitajte još: Pomorandža sprečava upalu grla, štiti zube, a maska od nje čini čudo za lice

Postoji i nekoliko istraživanja koja su dokazala da konzumacijom ovog voća može da se smanji i mogućnost pojave degeneracije žute mrlje i to za čak 36 odsto.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU