Sanvila je posebna žena, ona je uz dve igle uspela da zaustavi vreme (FOTO)

08. 03. 2021. 000000 14:30

Foto: A. Stevanović

Pletenje prstima, mokro filcanje i tkanje su prvi ručni radovi koje mogu da nauče deca već od dve ipo godine, a sa tri i da ih savladaju.

Pročitajte još: Plivački klub za osobe sa invaliditetom: Najmlađi član ima šest meseci

Džemper Foto: A. Stevanović

Sanvila je otrgla od zaborava stare ženske zanate od zaborava. Ona hekla, tka i štrika. Veze i prede. Pustuje i plete. Sa decom radi zanate koje mogu da savladaju, a sa ženama ručne radove koji ih zanimaju. Sanvila tvrdi da mališani sa pet godina mogu sve da nauče. Najmlađi i najnestrpljiviji mogu da rade makrame - veštinu čvorova.

Ručni rad razvija interligenciju i strpljenje

Pročitajte još: Olga je razgovarala sa duhom MRTVE MAJKE, a muž ju je voleo do kraja života - Razlog se i danas PREPRIČAVA

- Ovi fini ručni radovi deci aktiviraju prste i automatski razvijaju finu motoriku, koja pak zagreva  krajeve nerava koji su povezani sa delovima mozga. Na taj način se, uz finu motoriku, razvija i inteligencija kod dece - kaže Sanvila.

Sve više žena hekla, jer ih umiruje, daje osmeh.
Žirko Foto: A. Stevanović

I ne samo to, ovi ručni radovi razvijaju i strpljenje, što je danas retka osobina. Ujedno se deca i osamostaljuju.

Međutim, Sanvila uči i žene da rade ručne radove koje su radile njihove bake, a majke su smatrale da ne treba da ih nauče, jer su u moderno vreme nepotrebni.

Pročitajte još: U 15.god pokušala je da izvrši SAMOUBISTVO: Onda su usledila još 2 puta,a sada Lana ima PORUKU za sve (FOTO)

- Nove generacije su žrtve industrijalizacije. Povezala sam se sa velkim kolektiva žena koje rade ručne radove i sve više žena prepoznaje terapeutski njihov aspekt. Heklala sam pre nego što sam dobila decu, onda sam prestala i kada su počeli da se osamostaljuju ponovo sam počela. Smiruje me, tako odvajam trenutak za sebe. Taj ritmični pokret ruku mi je mogućnost da sednem u miru, a da opet ne sedim "u prazno" i da od mog sedenja nešto nastane - ističe Sanvila.

Kada je prvi put napravila džemper bila je ponosna na sebe. Osetila se samoodrživom, korisnom. Kada je počela izolacija zbog korone, pomislila je da će se sigurno snaći.

Šal Foto: A. Stevanović

- Volim da heklam, jer tako sama biram materijala, pa sam pravila igračkice za decu od pamuka, a ne sintetike. Izbor vunenih stvari je kod nas veoma ograničen - ističe Sanvila.

Bira materijale i pravi sve što pomisli!

Sada može da napravi šta god pomisli: kape, šalove, džempere, igračke, jastučnice, peškire, krpice... 

- Napravila sam radionicu majki iz grupe moje dece. Nekoliko puta smo se okupile, formirala se grupa nas pet i kada dođemo na roditeljski satanak u vrtić heklamo, a naša deca nose naše kape i šalove  - kaže Sanvila.

Pročitajte još: Natalija je RUSKINJA koja se sa petoricom sinova preselila u Srbiju! Deci na rane stavlja čili, a za to postoji DOBAR RAZLOG! (Foto)

Ručni rad može i da spasi brak, jer ženu opušta i smiruje. Nije kasno da se nauči i može da spreči demenciju. Nekoliko osnovnih čvorova može svako da nauči, a uz pomoć kroja i šeme da radi dalje. Sa druge strane nikada ne dosadi, jer ima mnogo tehnika i stilova.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU