Doktori upozoravaju: Ako ovoliko dugo imate SLUŠALICE U UŠIMA, možete oštetiti sluh

Kristina LJubisavljević

12. 03. 2021. 000000 13:00

Foto: Deposit

Ali koje su skrivene opasnosti od predugog nošenja slušalica?

Medicinska škola Harvard istakla je da slušalice mogu uticati na vaš sluh ako predugo ili preglasno slušate prenosi The List.

Pročitajte još: JEZIVO! Pogledajte kako izgledaju pluća mladića, NEPUŠAČA, obolelog od korone: Neverovatno, ali CRNI deo je ZDRAV (FOTO)

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da bi oko milijardu mladih ljudi širom sveta moglo biti u opasnosti od gubitka sluha zbog nebezbednih navika slušanja sa slušalicama.

Preporučuje se da ne slušate muziku na više od 60 procenata maksimalne jačine zvuka i da ne koristite slušalice duže od sat vremena. Preporučeni minimum je petominutna pauza na svakih pola sata.

Predugo nošenje slušalica može uticati na vaš sluh.

Studija objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja otkrila je da je povećana upotreba slušalica dovela do velikog povećanja gubitka sluha kod adolescenata i mladih odraslih.

Pročitajte još: Kad priroda učini svoje, a pojavi se STRAH: 4 najčešća simptoma MENOPAUZE

Ako i dalje slušate preglasnu muziku, ćelije dlake gube osetljivost i možda se neće oporaviti. To može dovesti do oštećenja sluha. Centri za kontrolu i zaštitu bolesti ističu da većina slušalica, kada se prebace na punu jačinu zvuka, iznosi oko 105 do 110 decibela. Uho možete početi da oštećujete sa oko 85 decibela. Slušalice bi trebalo da slušate na oko 60 procenata njihove jačine zvuka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU