Jedini snimak koji postoji: Ovako je izgledala Ana Frank pre Drugog svetskog rata (VIDEO)

Jelena Blažić

16. 03. 2021. 000000 20:30

Foto: Wikipedia

Odlučivši da je pametnije da je koristi kao dnevnik, Ana ju je popunila – nju i još dve beležnice, ne znajući da će baš njene misli postati najprecizniji opis skrivanja Jevreja od nacističkog horora.

Pročitajte još: Prvu rusku vladarku koja je primila hrišćanstvo, istorija pamti po SUROVOSTI: Da bi osvetila muža spalila je pola grada!

Pisala je o promenama koje su se desile pošto je Nemačka okupirala Holandiju, ali i o ograničenjima i o tugovanju za bakom koja je umrla ranije te 1942. godine. 6. jula te godine Ana je sa porodicom otišla u tajno sklonište nesvesna da će tu ostati pune dve godine, sve do tragičnog kraja. Želela je da postane glumica ali je, usled nemogućnosti da gleda filmove dok se krila u poslovnoj zgradi svog oca, odlučila da svoje ambicije prebaci na novinarstvo.

 Hoću li ikada moći da napišem nešto veliko? Hoću li ikada postati novinarka ili pisac – pitala se Ana 5. aprila 1944. godine. Dnevnik je pisala sve do 1. avgusta te godine. U utorak, 4. avgusta 1944. u tajno skrovište Frankovih upala je Zelena policija, nakon anonimne dojave. Svi su odvedeni u logor. Anina majka umrla je od gladi, a sestra od tifusa.

Ana Frank imala je svega 16 godina kada je preminula u koncentracionom logoru Bergen-Belsen – od tifusa, u martu 1945. godine, samo nekoliko nedelja pre oslobđenja. Datum smrti nikada nije sa sigurnošću utvrđen ali se procenjuje da je to bilo 16. marta. 

Pročitaje još: One su bile hrabre i pokrenule su borbu: Danas ga obeležavamo 8. marta, a da li znate kog datuma je prvobitno bio Dan žena?

 

Njen otac Oto jedini je preživeo Aušvic i uspeo da pronađe dnevnik svoje ćerke koji je objavio 1947. godine. Od tada je postao lektira deci širom sveta, i prodat je u više od 30 miliona primeraka i preveden na 67 jezika. Ovaj video jedini je postojeći snimak Ane Frank, a snimljen je dok je gledala venčanje komšija 22. jula 1941. godine.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU