Da bi im brak bio sladak i dugovečan MLADE NEVESTE sutra mese 40 kolačića - MLADENČIĆA! (RECEPT)

21. 03. 2021. 000000 17:00

Foto: Printskrin / You Tube / Milica Mihailović

Pravoslavna crkva 22. marta praznuje Dan Svetih 40 Mučenika Sevastijstih, u spomen mladim vojnicima koji su položili život za veru Isusa Hrista.

U narodu je taj dan poznatiji kao Mladenci, koji obeležavaju supružnici u prvoj godini braka. Mlade domaćice toga dana u svojoj kući dočekuju goste i pokazuju svoje umeće kao domaćice praveći mladenčiće.

Pročitajte još: Vreme je za desert koji će naterati ukućane da POLIŽU PRSTE: Napravite neprikosnovenu Rafaelo čiz tortu (FOTO)

Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jesu Mladenčići. Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom , čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki. Treba napomenuti da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.

Sastojci: 

  • 600 g brašna t-500 za kisela testa
  • 300 ml gazirane vode
  • 25g svežeg kvasca
  • pola kašičice soli
  • 1-2 šećera
  • 4 kašike ulja
  • kora limuna i naranđže
  • med
  • mleveni orasi
  • ulje za premazivanje

Uputstvo: Prosejati brašno, da bi bilo rastresito. Uzeti malo od brašna, dodati so i šećer, malo vode i rastvoriti kvasac da naraste. Izrendati koru limuna i naranđže i dodati brašnu, zatim dodati ulje, kvasac i vodu. Umesiti testo, pokriti i ostaviti da se udvostruči.

Pročitajte još: Idealan nedeljni ručak: Danas pripremamo fantastičnu piletinu u sosu (FOTO/VIDEO)

Razvući oklagijom debljine 1cm, vaditi modlom krugove ređati na papir za pečenje. Premazati uljem, pokriti i ostaviti da odstoje oko pola sata.

Pre pečenja grančicom bosiljka bocnuti testo par puta ili zaseći nožem umočenim u vodu.

Pročitajte još: Odličan recept prepun zdravih namirnica: Baka Jela priprema buket šarenila na jednom tanjiru (FOTO/VIDEO)

Rernu ugrejati na 200 stepeni, staviti da se peku i smanjiti na 180 stepeni, peći 15-ak minuta. Odmah po vađenju iz rerne premažite vodom pomoću četkice. Biće mekani.

Premazati medom i po želji posuti mlevenim orasima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU