Kako da PRIHRANITE svoje biljke: Ne bacajte PEPEO, dići će vašu biljku iz mrtvih!

Marija Obradović

23. 03. 2021. 000000 08:45

Foto: Depozit

Sobno cveće ima drugačiji način života u kućnim uslovima, koji se razlikuje od njihovog prirodnog staništa. Zato je uz sve korake pravilne nege svake biljke, potrebna i prihrana.

Prihrana sobnog cveća razlikuje dve kategorije:

  • Prihrana zelenih listajućih biljaka
  • Prihrana cvetajućih vrsta biljaka

Đubriva za sobno cveće razlikuju nekoliko načina korišćenja. Naime, možemo ih koristiti u vodenom rastvoru, prilikom zalivanja biljke ili u vodenom rastvoru praha đubriva. Postoje i čvrsti oblici đubriva poput granula ili štapića, koji se stavljaju na površini zemlje.

Pored ovakve prihrane, sobno cveće se može hraniti i folijarnim putem, preko listova. Za takvu vrstu đubrenja se koristi mineralna prihrana koju ubacimo u ručnu prskalicu sa pumpicom i prskamo listove.

Sa đubrivom ne treba preterivati, jer velika količina istog može dovesti do potpunog sušenja cveća. Prihrana se čuva na hladnim mestima i nema rok trajanja. Pri korišćenju đubriva, postupajte po upustvu na proizvodu, ali je uglavnom sasvim dovoljan 1 gram prihrane na 10 litara vode.

Pepeo kao prihrana

Pepeo sadrži alkalne i zemnoalkalne elemente poput kalcijuma, kalijuma i magnezijuma. Zbog toga se često koristi kao prihrana. Pepeo smanjuje kiselost zemljišta, pozitivno utiče na biljno tkivo i podiže otpornost cveća na sušu. Takođe je poznato da ovakva đubriva pružaju jake i čvrste plodove biljaka.

Prihrana od pepela se uglavnom koristi kod biljaka koje pružaju plodove. U zemlju se unosi na jesen ili rano proleće, otprilike 3 meseca pre berbe. Od pepela, najbolje je koristiti onaj nastao nakon sagorevanja tvrdog drveta poput hrasta ili bukve.