Ultrazvuk otriva zašto boli zglob, a leči ga promena životnog stila

27. 03. 2021. 000000 15:00

Foto: Depozitfoto

Bol, otok, ograničenje pokreta, nekad i povišena temperatura i crvenilo znaci su upaljenog zgloba. U ovom stanju jedina prava pomoć je pregled reumatologa, jer samo uvid specijaliste može da dovede do otkrivanja uzroka problema i postavljanja odgovarajuće dijagnoze.

Pročitajte još: Nefrolog sa VMA upozorava: Posle kovida mnogi pacijenti moraju na dijalizu

Doktor Nikola Roganović, reumatolog, kaže da osim kliničkog pregleda, lekar mora dobro da uzme anamnezu pacijenta:

Punkcija zgloba
Sagovornik napominje da je u nekim situacijama razlog upale zgloba moguće utvrditi i nakon punkcije zgloba sa izvlačenjem tečnosti iz njega. Laboratorijskom analizom ovog sadržaja dobijaju se dragoceni podaci o karakteristikama upale.

- Sledeći važan korak je upućivanje na laboratorijske analize, koje obično uključuju i proveru imunoloških markera.

Rade se analize imunoloških markera.

Uz proveru stanja parametara iz krvi od značajan je i rendgenski snimak.

- Rendgen nam je vrlo važan u dijagnostici upaljenog zgloba, ali bih naglasio značaj dobro urađenog ultrazvučnog pregleda - kaže dr Roganović. 

Pročitajte još: Poklanja se za 8. mart, a vekovima se koristi kao lek protiv kašlja (RECEPT)

Savremenim ultrazvučnim aparatima moguće je, bez rendgenskog zračenja, videti delove zglobne čaure i zglobnih površina, uočiti stepen degenerativnih promena ili oštećenja zglobnih površina, hrskavice i meniskusa, prisustvo cisti ili izliva u zglob ili izvan njega, pa čak i karakteristike njihovog sadržaja. Pri tome, ovaj pregled je bezbolan, komforan i neškodljiv.

Ultrazvuk zglobova je bezbolan i pouzdan.

Kada je o lečenju upaljenih zglobova reč, reumatolozima je na raspolaganju primena opštih mera, lekova, fizijatrijskog lečenja i hirurgije. Svaki pristup ima svoj značaj, ali među ključnim je promena životnih navika. Jer, kako napominje doktor Roganović, nema tog modela lečenja koji može da pomogne u slučaju preterene telesne težine, slabe pokretljivosti i pušenja.

Pročitajte još: Istraživanje u Vuhanu pokazalo da se posle kovida 6 meseci osećaju tegobe

Ove loše navike narušavaju zdravlje u celini, a posebno ubrzavaju propadanje zglobova što uzrokuje pojavu tegoba i bola.